Kroz slijedeću fazu projekta Zaželi u Vinkovcima će biti zaposleno 33 pružatelja usluga

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Prema pouzdanim, ali još uvijek nepotvrđenim informacijama, Grad Vinkovci je prošao na natječaju za novu fazu projekta Zaželi. Riječ je o projektu koji je vrijedan preko 1,4 milijuna eura i trajati će 36 mjeseci. Sretdstva za provedbu projekta, u vrijednosti od 85 posto, osigurao je Eurospki socijalni fond dok su preostala sredstva sigurana iz državnoga proračuna.

Kako se navodi cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije za 198 pripadnika ciljane skupine pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu tijekom 30 mjeseci na području Grada Vinkovaca. Kroz projekt će biti pružane usluge potpore i podrške uz nabavu i podjelu paketa potrepština i zapošljavanje pružatelja usluga za ciljane skupine, pratiti će se kontrolirati izvršene usluge, raditi na komunikaciji i vidljivosti te upravljati projektom i administracijom. Projekt je prvenstveno usmjeren na osobe starije od 65 godina koji žive u samačkom ili dvočlanom ili višečlanom kućanstvu te čiji prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža. Nadalje, pripadnici ciljane skupine su i odrasle osobe s invaliditetom koji imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta i koji žive u samačkom ili dvočlanom ili višečlanom kućanstvu i čiji roditelj ili drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatelja za potrebu skrbi o odrasloj osobi s invaliditetom.

Kako navode iz gradske uprave provedbom projekta planira se zaposliti 33 pružatelja usluga potpore i podrške za najmanje 6 pripadnike ciljane skupine čime se doprinosi povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života, prevenira institucionalizacija, te jača društvena integracija ciljane skupine kao sastavnog i aktivnog dijela društva. 

„Projekt Zaželi, jedan od nama najdražih projekata, izraz je solidarnosti i brige za najranjivije skupine našeg društva. Posebno bi naglasio kako će za razliku od prethodnih godina ovoga puta čak 30 mjeseci naše sugrađanke i sugrađani brinuti o onima kojima je takva pomoć najpotrebnija. Veliko je to olakšanje i za obitelji krajnjih korisnika jer nije lako obavljati svakodnevne obveze, a u kući imati stariju osobu koja ne može sama funkcionirati. Ovo je, dakle, jedna jako dobra priča koja pozitivno utječe na veliki broj ljudi. Od teže zapošljivih osoba koje će 30 mjeseci imati sigurna primanja, korisnika koji će imati svu potrebnu skrb, do članova njihovih obitelji koji će barem dio dana bit mirni jer su njihovi najmiliji u sigurnim rukama. Ovom prilikom zahvalio bi našoj Agenciji VIA, čiji su djelatnici još jednom odradili odličan posao i Vinkovcima osigurali projekt vrijedan gotovo milijun i pol eura”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.