Krenula biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Hrvatsko društvo Ljubljana organizira sada već tradicionalnu 18. biciklističku karavanu „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ koja je danas krenula iz središta Vukovara. Prije samog kretanja članove karavane je u svom uredu primio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac te ih potom ispred zgrade Gradske uprave Grada Vukovara ispratio na put dug 500 kilometara.

“Na ovaj način povezujemo dvije države, Hrvate u Sloveniji i sve Hrvate u Vukovaru. Lijepo je vidjeti zajedništvo i povezivanje čak 15 gradova”, rekao je Sušac.

Predsjednik “Hrvatskog društva Ljubljana” Milan Pavelić kazao je kako svim Hrvatima koji žive u Sloveniji ova karavana ima veliko značenje još od 2003. godine kada smo prvi put krenuli na ovaj put.

“Svatko je na svoj način pomagao Vukovaru, a mi sportaši smo mu na svoj način odlučili odati počast te ujedno povezati i domovinu i državu u kojoj živimo. Cijela ideja se odvija oko datuma 25. lipnja jer su na taj datum i Slovenija i Hrvatska obilježavale dan svoje državnosti”, rekao je Pavelić.

Karavana prijateljstva posvećena je svim poginulim hrvatskim braniteljima od Vukovara do Ljubljane. Vozi se u tri etape: prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor te treća Samobor – Ljubljana. Inače, još 2016. Godine, uoči Puta prijateljstva Vukovar – Ljubljana, potpisana i „Povelja puta prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ čiji su potpisnici gradonačelnici 11 gradova u Hrvatskoj i 4 grada u Sloveniji kroz koje prolazi biciklistička karavana.