Kreativni turizam u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U središtu Vukovara danas je Udruga turističkih vodiča grada Vukovara predstavila je projekt pod nazivom “Kreativni turizam”. Radi se projektu koji predviđa provedbu edukacije na temu pričanja priča, odnosno „Storytelling-a“ i oživljavanja povijesti, tj. „Living history“ kao i izradu povijesnih kostima iz razdoblja vladavine grofova Eltz.

„Edukativne radionice namijenjene su turističkim djelatnicima iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije koji se žele upoznati s novitetima u turističkoj djelatnosti. Projekt je vrijedan 70.000 kuna od čega je 30.000 kuna vlastitih sredstava, a 40.000 kuna sufinancirano je od strane Ministarstva turizma i sporta. Kostimi predstavljaju visoki sloj građanstva s početka 19. stoljeća”, rekao je predsjednik Udruge.

Ovom prilikom pozvao je turističke djelatnike na edukacije na kojima će, kako je rekao,  naučiti kako ispričati priču u svojim turističkim aktivnostima.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić kazala je kako ovim novim načinom, upravo putem storytellinga i living historya, posjetiteljima Vukovara će se interpretirati i prezentirati bogata kulturno-povijesna baštinu građanskog Vukovara 19. stoljeća.

Govoreći o projektu gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako je Vukovar poznat i po svojim baroknim obilježjima, a ne samo po ratnome turizmu.

“Nastojimo razviti povijesni turizam u Vukovaru koji smo aktualizirali postavljanjem barokne signalizacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradskim muzejom Vukovar, Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture”, rekao je Penava.

Dodao je i kako se već niz godina ostvaruje dobra suradnja koja se temelji na zajedničkom cilju, a to je podizanje kapaciteta grada Vukovara u smislu podizanja kvalitete i rada turističkih vodiča. Podsjetio je kako ove godine Vukovar slavi 790 godina otkako ima status slobodnog kraljevskog grada te da imamo mnoge zanimljive i poučne priče za ispričati.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta kroz Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2020. godini, provodi se u suradnji i uz podršku Turističke zajednice grada Vukovara.