Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika o nedostatku liječnika, komarcima, svinjskoj kugi

Foto: VSŽ

Pojedini dijelovi Vukovarsko-srijemske županije trenutačno su bez liječnika iz primarne zdravstvene prakse, a rješenja takvog stanja nisu jednostavna jer u velikom broju slučajeva ne ovise o volji i želji gradova i općina, rečeno je na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika koja je danas održana u Vinkovcima.

Po riječima, županijskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb, Marija Adamovića, najveći problem s nedostatkom liječnika opće prakse je u gradu Otoku te općinama Stari Jankovci, Nijemci, Gunja, Račinovci, Cerna i Lipovac, čiji građani su trenutačno bez stalnog liječnika.

“Na papir smo stavili neke od mjera kojima bi pokušali privući liječnike u našu županiju. U prvom redu mjere bi se odnosile na stambeno zbrinjavanje liječničkog kadra, sufinanciranje i financiranje stambenih kredita kao i kamata na takve kredite, ciljano stipendiranje studenata medicine, a jedna od opcija je i davanje novčanog dodataka na postojeće plaće liječnika što omogućava novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, naveo je Adamović.

Često puta međutim, niti takve primamljive ponude nisu dovoljne da bi se privuklo liječnike na krajnji hrvatski istok.

“Ljudi jednostavno idu tamo gdje im je bolje. Ne možemo dovući nikoga na silu. Nudimo ono što možemo i koliko možemo. Barem da zadržimo studente koji završavaju s obrazovanjem pa da oni ostanu raditi u mjestima iz kojih potječu”, mišljenja je župan Damir Dekanić.

Razgovaralo se i o afričkoj svinjskoj kugi koja je novim slučajevima zaraze ponovno zabilježena na području Vukovarsko-srijemske županije.

“Ovo je veliki udarac za naše svinjogojce. U državnom proračunu su osigurana sredstva za namirenje oštećenih svinjogojaca, a ukoliko bude potrebno uskočit će određenim mjerama i županija”, kazala je pročelnica za poljoprivredu Magdalena Parat.

Tijekom rasprave o borbi s komarcima, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić upozorila je na potrebnu sustavnog djelovanja.

“Nije samo problem u prijenosu zaraznih bolesti, problem je što ubodi komaraca mogu izazvati alergijske i lokalne reakcije na koži, pojačano češanje može dovesti do infekcije, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da komarci na neki način narušavaju i kvalitetu života. Sve je navedeno razlog zašto je nužna sustavna provedba suzbijanja komaraca, naročito na prostorima gdje postoje jako dobri uvjeti za rast, razmnožavanje i uzgoj komaraca“, poručila je Krešić.

Župan Dekanić također je ukazao na potrebu sustavnog pristupa problemu rješavanja komaraca rekavši kako su u dva navrata od nadležnih ministarstava zatražena financijska pomoć.

“Riječ je o skupim tretmanima koji se moraju provesti u točno određenim uvjetima i po mogućnosti na što širem području, a mi smo imali slučajeva da neke Općine nisu željele provesti tretman suzbijanja komaraca i onda dobijete ovo što sada imamo”, zaključio je župan Dekanić.

Foto: VSŽ