Knjiga “Vinkovci grad kakav pamtimo” predstavljena i u Zagrebu

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Poslije nedavne premijere u Vinkovcima Željko Draženović, vinkovački novinar HINA-e, predstavio je svoju knjigu „Vinkovci grad kakav pamtimo“ i u Hrvatskom domu u Zagrebu. Bila je ov prilika da Draženović i drugi suradnici na knjizi i pred publikom u Zagrebu progovore o Vinkovcima 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. Knjiga donosi sjećanja i fotografije 12 Vinkovčana koji govore o gospodarstvu, kulturi, sportu, zabavi…

„Želio sam se posvetiti vremenu kada je nastalo ono što je danas u gradu prepoznatljivo. Posvetio sam se 60-im, 70-im i 80-im godinama, razdoblju u kojemu su Vinkovci kakve danas znamo nastali – Hotel Slavonija, željeznički kolodvor, poslovni centar, terme i most, koji su tada izgrađeni i čine današnju vizuru grada. Moji sugovornici su “obični ljudi” koji su sudjelovali u izgradnji željeznice, razvoju glazbe… Knjigu sam posvetio običnim ljudima Vinkovaca koji su taj grad izgradili s ogromnom energijom, radeći tri smjene, ponekad i bez plaće”, rekao je Draženović.

Glavna okosnica knjige je Anica Hađinac, inače medicinska sestra i amaterska glumica i pjevačica. Njen život se prati od njezinog rođenja 1945. godine pa sve do današnjih dana. Draženović za Hađinac kaže kako je bila iznimno društveno aktivna te je uvelike pridonijela nastanku knjige. Ona donirala i stotinjak fotografija koje svjedoče o razvoju Vinkovaca.

“Razgovor s Željkom Draženovićem me je vratio u mladost. Putem fotografija i priča vratili smo se u prošlost. Grad čine ljudi koji žive u njemu”, rekla je Hađinac.

O knjizi je govorila i urednica knjige Gordana Ilić Ostojić koja je rekla kako je Draženović povijest Vinkovaca iznio na “pitak i neuobičajen i nesuhoparan način”.

“Vinkovci imaju dugačku slojevitu povijest pri čemu ženska i muška povijest grada nisu jednake. To je zapis o manjim ljudima koji dosad nisu bili upisani u povijest”, rekla je Ilić Ostojić.