Karamarko: Osuđujemo svaki totalitarni sustav

VUKOVAR, Prvi potpredsjdnik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osudio je u ponedjeljak iz Vukovara sve totalitarne sustave rekavši kako bi svi oni koji poštuju i imaju pijetet prema žrtvama Jasenovca morali misliti da te žrtve doista i poštuju,

“Osuđujemo svaki totalitarni sustav, nacistički sustav i sve ono što je nastalo u okviru nacističkog sustava. Žalimo sve žrtve koje su nastale u to vrijeme. Tu je naš stav jasan i on je antitotalitaran u svakom pogedu”, kazao je Tomislav Karamarko odgovarajući na novinarsko putanje o mogućnosti da ove godine u Jasencu budu dvije komemoracije.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomislav Karmarako dotaknuo se brojnih tema koje opterećuju hrvatsko društvo. Tako je zanijekao da će doći do blokade reforme školstva kako semože čitati ovih dana u pojedinim domaćim medijima, a Srbiji je poručio kako je njezinpristup EU isključivo u njezinim rukama.

“Srbija sama odlučuje o tempu pregovora s Europskom unijom. Hrvatska je tu, rekao bih, najmanje kriva. Hrvatska će inzistirati da Srbija udovolji svim standardima EU. Mi nismo zapreka. Moraju neke stvari rještit sami sa sobom. Sve ovisi o njima, a ne o nama”, kazao je u odgovoru na pitanje blokira li Hrvatska Srbiju na putu prema EU.

Na pitanje novinara, je li ministar kulture Zlatko Hasanbegović postao prevelik teret za Vladu, Karamarko je odgovorio protupitanjem “zašto”, rekavši kako je Hasanbegović dobar ministar kojega kako je ustvrdio, kritiziraju oni koji su ostali uskraćeni za neka sredstva koja, kako je rekao, nisu niti trebali dobiti. Poručio je i kako ne misli da će ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić dočekati kraj mandata, a zašto još nije smjenjen, po njemu, treba pitati predsjednicu i premijera.

“Nije dobro da se to dogodilo i žao mi je da je tek nakon tog događaja došlo do smjena na koje smo upozoravali. Neka policija u miru nađe počinitelja pa će se dalje u miru o tome razgovarati”, kazao je. Karamarko je odgovarjući na pitanje novinara misli li da ministar policije Vlaho Orepić, zbog pljačke koja se dogodila u policiji, mora snositi osobno političku odgovornost.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Vukovaru je boravio kako bi se susreo s članovima Gradskog odbora vukovarskog HDZ-as kojima bi trebao razgovarati o aktualnim pitanjima, a potom će se na istu temu u Vinkovcima razgovarati i s članovima Gradskog odbora tamošnjeg HDZ-a.

ĐURO KARALIĆ