Kanadski veleposlanik Bowman posjetio općine Andrijaševci i Stari Jankovci

Foto: VSŽ

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade Alana Bowmana s kojim je posjetio Općinu Andrijaševci, gdje ih je na radnom sastanku načelnik Ante Rajković upoznao sa infrastrukturnim projektima koji su tu općinu svrstali među najuspješnije u Hrvatskoj, izvijestili su iz županijske uprave.

Naime, kako se navodi, općina Andrijaševci je iz EU fondova povukla preko 100 milijuna kuna i na tome ne planira stati. 

“Kroz sve projekte koje planiramo u budućnosti želimo stvoriti uvjete za ostanak i povratak mladih na ovo područje, a među njima su i stambeno rekreacijsko naselje, te poduzetničko -gospodarska zona”, rekao je načelnik Rajković i dodao kako su takvi projekti ključni kako bi se zaustavilo odseljavanje stanovništava s ovog područja. 

Župan Damir Dekanić je naglasio kako smatra da je model općine Andrijaševci jedan od onih koje bi u svojim razvojnim strategijama trebale primijeniti i druge općine u Hrvatskoj jer se pokazao iznimno uspješnim. 

“To je model koji jamči ostanak mladih ljudi na ovom području i daje konkretan odgovor na probleme depopulacije s kojima se sve općine u Slavoniji suočavaju”, poručio je Dekanić. Naglasio je i kako će taj model, čiji je idejni začetnik bio i sam kao donedavni načelnik općine Andrijaševci, nastojati preslikati i na nivou cijele županije. 

“Za ostanak mladih ključni su čimbenici stambeno zbrinjavanje, posao i infrastruktura koja će njima i njihovim obiteljima omogućiti dobar životni standard”, rekao je župan Damir Dekanić. 

Kanadski veleposlanik Bowman je rekao kako i sam dolazi iz malog mjesta u Kanadi, te da razumije kako demografske tako i infrastrukturne probleme s kojima se općine susreću. 

“Želim pomoći u promociji investiranja u ovaj kraj, te se nadam kako ću u tome uspjeti”, poručio je Bowman. Dodao je i kako se nada da će uskoro u posjet Vukovarsko- srijemskoj županiji dovesti članove poslovne zajednice, koji su okupljeni u Kanadsko-hrvatsku poslovnu mrežu, te da će kroz promociju već odrađenih projekata i novih mogućnosti investiranja pripomoći da nove investicije stignu u ovaj kraj. 

Nakon Andrijaševaca župan Dekanić i veleposlanik Bowman posjetili su i Općinu Stari Jankovci gdje su održali rani sastanak sa načelnikom Draganom Sudarevićem.  Na sastanku se razgovaralo o planovima eksploatacije plina s tvrtkom Vermilion, koja na području te općine ima koncesiju, ali i o mogućnostima za proširenje te suradnje u budućnosti.