Kampanja “One Billion Rising” i u Vinkovcima

VINKOVCI, Povodom međunarodne kampanje “»One Billion Rising” (Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama) koji se održava i u desetak gradova Hrvatske, prigodan program održan je u nedjelju i u Vinkovcima u organizaciji Grada Vinkovaca i CESI-a (Centar za edukacije, savjetovanje i istraživanje) iz Zagreba.

Okupljeni u gradskoj pješakoj zoni, učenice i učenici Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije  Štampara i Srednje Strukovne škole Vinkovci plesali su na koreografiju Break the Chein (prekini lanac), upozoravajući na velik broj žena i djece koji se u svijetu svakodnevno izloženi nasilju.

Cilj kampanje je upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu koji još uvijek mnogi odobravaju šutnjom.

Kampanja “One Billion Rising” pokrenuta je na Valentinovo 2012. kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta silovanju ili fizičkom nasilju, što je milijarda žena i djevojčica.

U 2016. svjetska se kampanja održava u više od 200 zemalja, a u Hrvatskoj u desetak gradova pod nazivom »One Billion Rising Croatia«.

ĐURO KARALIĆ