Kako zaposliti nezaposlene roditelje djece predškolske dobi

VINKOVCI, U okviru projekta „Povećanje mogućnosti zapošljavanja nezaposlenih roditelja djece predškolske dobi“ u prostorijama Tehničkog učilišta Vinkovci održana je podjela potvrda o uspješno završenim programima osposobljavanja za 40 pripadnika ciljane skupine.

Riječ je o projektu koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Vinkovačka razvojna agencija VIA. Naglasak je stavljen na nezaposlene roditelje kojima je pružena prilika za dodatno usavršavanje kroz razne programe osposobljavanja kako bi ojačali svoja znanja i vještine te postali konkurentniji na tržištu rada.

„ Polaznicima je na raspolaganju bilo pet programa: za uzgajivača aromatičnog i začinskog bilja, uzgajivača u staklenicima i plastenicima, za sušitelja voća i povrća, računalnog operatora te web dizajnera. Programi su odabrani kako bi pružili ciljanoj skupini mogućnost pokretanja vlastitog posla, uzimajući u obzir da na području na kojem živimo gotovo svaka obitelj ima nešto zemlje u svom vlasništvu, sve navedene djelatnosti moguće je obavljati iz vlastitog doma“, izjavila je voditeljica projekta Iva Šarić.

U sklopu projekta otvoren je i BIRO-internet kutak za nezaposlene koji je smješten u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje područni ured Vinkovci. BIRO je zamišljen kao mjesto na kojem će ciljana skupina, a i sve ostale nezaposlene osobe, moći doći po savjet kako se predstaviti poslodavcu, otvoriti mail adresu, poslati zamolbu za zaposlenje i životopis te koje internetske stranice pružaju informacije o ponudi i potražnji na tržištu rada.

Kako bi roditeljima omogućili slobodno vrijeme za obavljanje navedenih aktivnosti, djeca ciljane skupine kroz projekt su upisana u vrtiće Centra za predškolski odgoj Vinkovci. Šarić je naglasila kako je veliki plus uključenost djece s teškoćama u razvoju u projektne aktivnosti, kako bi im se omogućilo osnovno pravo svake osobe- pravo na znanje. U protekla dva mjeseca Agencija je održala četiri radionice za roditelje djece s teškoćama u razvoju s tematikom prava i mogućnosti djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnom sustavu.

Ovim putem Agencija najavljuje i buduće radionice „Kako pokrenuti vlastiti posao“ i „Priprema i provedba EU projekata“ te poziva sve zainteresirane da se prijave što prije zbog ograničenog broja polaznika.

ĐURO KARALIĆ