Juzbašić: Situacija je katastrofična, molim Bošnjačane za strpljenje, svima će doći pomoć

Foto: Đuro Karalić

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro obišao je danas u ledotuči sinoć postradale Bošnjake i najavio pomoć države rekavši kako treba učiniti sve kako bi se takve i sliče vremenske ugroze prevenirale i štete svele na najmanju moguću mjeru.

“Jutros sam kontaktirao Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) da vidim što se može učiniti kako bi ovakve stvari prevenirali u budućnosti. Imao sam i brojne pozive jer poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane s raketama kao nekada. Zatražio sam od DHMZ-a informaciju o stanju laserskih lampi i došao do zaključka da su u jako lošem stanju”, kazao je Dabro.

Poručio je i da iako znanost kaže kako rakete nemaju svrhu, po njegovom mišljenju treba koristiti sva dopuštena sredstva, makar i psihološki kako bi ljudi bili svjesni da Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ čine sve da spriječe ovakvo olujno nevrijeme. 

“S druge strane, susjedne zemlje Srbija i BiH koristile su rakete, a ishod je bio isti kao kod nas. Postavljam pitanje – vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda, ili možemo uložiti u sprječavanje štete?”, naglasio je ministar Dabro.

“Situacija je katastrofična. Župan će proglasiti elementarnu nepogodu. Najpotrebniji nam je zamjenski crijep, trenutačno mogu reći da će građevinska komisija doći, angažirali smo i dron da snimi cijelu situaciju”, kazao je načelnik Bošnjaka Andrija Juzbašić dodajući kako električne energije ima samo u centru mjesta. “HEP je na terenu, molimo građane da imaju razumijevanja kako će struja doći u sve dijelove”, poručio je Juzbašić. 

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana koji obnaša dužnost župana Franjo Orešković, najavio je kako će u srijedu proglasiti elementarnu nepogodu za općinu Bošnjaci rekavši kako prema prvim procjenama, samo šteta na stambenim objektima iznosi oko pet milijuna eura.

U Bošnjacima je bio i saborski zastupnik Ivan Bosančić.