Josić: Današnja Hrvatska zasigurno nije onakva kakvu su željeli hrvatski branitelji

Tomislav josić
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić izrazio je danas nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom društvu rekavši kako se branitelji nisu 1991. godine borili za mnogo toga što se danas događa u Hrvatskoj te kako današnja Hrvatska zasigurno nije onakva kakvu su željeli hrvatski branitelji.

“Svi se često pitamo jesu li tolike žrtve bile potrebne i da li je moralo tako biti. Sa pozicije Vukovara dobili smo to da oni koji su radili zločine nisu procesuirani. Dozvolili smo Republici Srbiji suđenje ratnim zločincima u Beogradu umjesto da im mi sudimo, a kao nagradu dobili smo naziv Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Međutim u praksi smo dobili malo toga i nažalost to je naša svakodnevnica”, rekao je Josić novinarima uoči obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

Dotaknuvši se promjena izbornog zakona, kazao je kako zahvaljujući njima “Hrvati imaju pravo na izbore izaći jedanput, a Srbi dvaput”.

Pojašnjavajući što izmjene izbornog zakona donose, član Savjeta Pilip Karaula pojasnio je da se u skladu s njima – ako u Gradsko vijeće ne uđe sedam pripadnika srpske nacionalne manjine – dodatno organiziraju izbori na kojima imaju pravo samo Srbi i na kojima mogu glasovati samo Srbi odnosno daje se mogućnost Srbima koji nisu prošli na izborima u redovitom glasovanju da se ponovno kandidiraju, a tada na glasovanje izlaze samo Srbi.

“Idemo ih silom staviti u Vijeće, htjeli ih građani srpske nacionalnosti ili ne. Da ih žele, glasovali bi valjda za njih u redovnom glasovanju, ali ih sada morate izabrati jer je dovoljno da sada izađu članovi njihovih obitelji i oni ulaze u Gradsko vijeće. Na taj način se mijenjaju izborni rezultati”, ustvrdio je Karaula rekavši kako je većinski dio manjinskoga srpskog naroda normalan i sličan većinskome hrvatskom narodu, međutim, pojavili su se Srbi po zanimanju zbog kojih se, kako je rekao, i donose izmjene zakona.