Jesu li pred Ilokom prijevremeni izbori za Gradsko vijeće?

Foto: Grad Ilok

ILOK, Predsjednica Gradske organizacije HDZ-a Ilok Renata Banožić jednoglasno je izabrana na konstituirajućoj sjednici Gradskoga vijeća Iloka za predsjednicu vijeća. Na istoj sjednici nije izabran potpredsjednik Gradskoga vijeća s obzirom da Filip Petrik, koji je predložen ispred nezavisne liste grupe birača Marine Budimir, nije dobio dovoljan broj glasova od strane članova Gradskog vijeća.  O istoj točki trebalo bi se raspravljati na idućoj sjednici vijeća kada bi se trebao i izglasati potpredsjednik.

Nakon ne izglasavanja potpredsjednika Gradskog vijeća nezavisni vijećnici grupe birača Marine Budimir i vijećnik Pero Ćorić DESNO napustili su sjednicu Gradskog vijeća poslije čega je sjednica prekinuta jer više nije bilo kvoruma.

„Ovo je zapravo bilo očekivano. Mi smo već jednom imali prijevremene izbore 2019. godine koji su dosta usporili naš grad i ovo je zapravo jedan dokaz da će se takva politika kao što je bila od 2017. do 2019. godine kada nismo imali većinu u Gradskom vijeću nastaviti. Mislim da to zapravo za naš Grad nije dobro i žalosno je da je tako. Mi smo, znači nezavisni vijećnici, jednoglasno podržali Renatu Banožić za predsjednicu Gradskog vijeća i doista ne vidim razloga da se nismo mogli dogovoriti oko potpredsjednika. Žalosno, ali evo opet ćemo se vjerojatno naći pred prijevremenim izborima zbog ovakve nesuradnje i bojkotiranja naših nezavisnih vijećnika jer ovo je prva točka gdje smo se mogli jako lako dogovoriti, međutim evo vidi se u kojem smjeru to ide“, rekla je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Prema rezultatima lokalnih izbora u novom sazivu, koji zbog promjene Zakona o lokalnim izborima broji 13 mjesta, 5 je pripalo Kandidacijskoj listi grupe birača nositeljice Marine Budimir, 4 mjesta pripala su koaliciji HDZ-HSLS- HSP-HSU, 3 mjesta Kandidacijskoj listi grupe birača Vilima Čuljka, te jedno mjesto stranci Desno.

Poslije održane sjednice Gradskog vijeća priopćenjem za javnost oglasio se i HDZ Grada Iloka koji navode kako potpredsjednik nije izabran s obzirom na opravdani izostanak Vilima Čuljka s kojim je kao nositeljem nezavisne liste postignut dogovor o suradnji u novom sazivu Gradskog vijeća Grada Iloka.

„Najavljeni je to slijed provedenih izbora u kojem je javno dana podrška Nezavisne liste Vilima Čuljka HDZ-ovoj listi i koalicijskim partnerima, čime se ukazalo na buduću suradnju u novom sazivu Gradskog vijeća. Stoga napuštanje sjednice članova Nezavisne liste Marine Budimir, daje naznake njihova budućeg rada, a to je neprihvaćanje rezultata izbora u kojem su građani iznijeli svoj stav o novom sazivu Gradskog vijeća. A rezultati su jasni – većinu članova u Gradskom vijeću Grada Iloka ima HDZ s koalicijskim partnerima HSLS, HSP, HSU i Nezavisna lista Vilima Čuljka. Vjerujemo kako ta činjenica gradonačelnici Marini Budimir nije prihvatiljiva iz razloga što je gotovo dvije godine bila u dvostrukoj ulozi – odlučujem i izvršavam po svom. Tome je došao kraj, te su stoga izjave gradonačelnice Budimir o izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Iloka neutemeljene i neće se dogoditi“, navode iz HDZ-a.

Dodaju i kako napuštati sjednicu, jer nečije želje nisu ispunjene, šalje poruku svima kako su vijećnici Marine Budimir isključivi i spremni za rad samo i samo ako je sve prema njihovom.

„Da su se naši vijećnici vodili takvim razmišljanjem, posljednje dvije godine ne bi niti sudjelovali u radu Gradskog vijeća“, ističu iz iločkog HDZ-a.