Jelinić: Poljoprivredno zemljište ne smije se rasprodati strancima

Foto: Slavica Jelinić

VUKOVAR, Ponukana problemima u koje je zapeo koncern Agrokor u čijem se vlasništvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi nekoliko poljoprivrednih i prerađivačkih tvrtki, pa između ostalih i vukovarski Vupik, nezavisna vjećnica u Gradskom vijeu Vukovara Slavica Jelinić ispred Snage Slavonije i Baranje pita se može li se dogoditi da VUPIK odnosno njegovo poljoprivredno zemljište i oranice kupi strani ulagač.

“Naime, iako je Hrvatska ispregovarala s Europskom unijom da stranci neće moći kupovati, dobiti u zakup ni u koncesiju poljoprivredno zemljište sedam godina od pristupanja u članstvo u EU, a kasnije je dogovoreno razdoblje od još plus pet godina hrvatski zakon dopušta da stranci kupuju hrvatska poduzeća pa tako i poljoprivrednu zemlju koju ta poduzeća imaju u svom vlasništvu”, upozorava Jelinić.

Jelinić smatra kako je poljoprivredno zemljište veliki resurs jedne zemlje (kao što je i voda) i ne smije se rasprodati strancima.
“Oboje moramo čuvati za naše buduće naraštaje, odnosno poljoprivrednu proizvodnju na bilo koji način sačuvati. Da li projekt Slavonija uopće ima smisla i težinu ako Slavonija, Baranja, Srijem odnosno poljoprivrednici ovoga dijela Republike Hrvatske ostanu bez poljoprivrednog zemljišta (oranica), a već se pokazalo da su stranci našli indirektni put kako doći do vlasništve hrvatske zemlje ?”, pita se Slavica Jelinić.