Izložba slika “Pogled u moje dvorište” Sanje Sarikaye

Foto: Europski dom Vukovar/SKVIK

VUKOVAR, Poslije 30 godina svoga putovanja Europom, u sklopu kojega je niz godina živjela u Istanbulu, Njemačkoj i Zagrebu, Sanja Sarikaya vratila se u svoj rodni Vukovar. Poslije povratka u svoj grad kaže kako je za njim uvijek osjećala nostalgiju te da je sada konačno došlo vrijeme i da se vrati u njega i posveti sebi. Povratom u grad, a u sklopu Dana Dunava, Sarikaya je je organizirala izložbu svojih likovnih radova koju je nazvala „Pogled u moje dvorište“. Radi se o 30-ak ulja na platnu koje je ova samouka umjetnica naslikala do povratka u Vukovar.

„Oduvijek sam voljela umjetnost, a posebno prema slikarstvu. Tako sam prije više od 20 godina, dok sam još živjela u Istanbulu, počela slikati. Radim u tehnici ulje na platnu, a slikam portrete, autoportrete kao i pejsaže gdje dominira Dunav. Na taj način sam iskazivala svoju nostalgiju za Vukovarom. Imam dosta i radova malih balerina na pozornici“, kaže Sarikaya.

Govoreći o svojim počecima kaže kako je igrom slučaja u Istanbulu surađivala s grupom akademskih slikara pri galeriji „Maltepe Samat Evi“ gdje je u jednom akademskom slikaru imala i svoga mentora. Na taj način je napredovala iz godine u godinu te sve više slikala o čemu su prije svega odlučivale njene svakodnevne obveze. Kroz karijeru sudjelovala je na više skupnih izložbi da bi 2012. godine, u galeriji „Utopia“, imala i svoju prvu samostalnu izložbu. Tijekom 2016. i 2017. godine izlagala je i u Zagrebu. Izložba, koju je postavila u svome dvorištu, bila joj je prva njena izložba u Vukovaru.  

„Ova izložba je dio moga života te na neki način i povratak sebi. Te slike su bile i moj način da ispraznim svoja osjećanja i previranja. One su nostalgija za rodnim mjestom, za prisnim ljudima i neprestani nedostatak osjećaja pripadnosti koji su me pratili tijekom posljednjih 30 godina života po raznim državama i tuđim gradovima. Sada sam opet u svome gradu i ovom izložbom mu se želim predstaviti“, Sarikaya.

Nije to bila klasična izložba nego jedan svojevrstan drugačiji kulturni događaj koji su upotpunili i gosti umjetnici. Nastupio je Luka Tošev, gitara, s Muzičke akademije u Skopju te Dora Sarikaya i Dora Šesto sa koreografijom „Frontpage“, inače studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Poslije ove izložbe Sarikaya najavljuje da će nastaviti i dalje slikati ali i izlagati.

„Na ovoj izložbi nije bio niti jedan rad koji je nastao u Vukovaru. Stoga planiram nastaviti dalje slikati i svakako izložiti i uskoro i slike koje će nastati u mom ateljeu u Vukovaru“, zaključila je Sarikaya.