IZBORI: Nenad Bučko: Vjerujem da zajedničkim snagama možemo Vukovar učiniti gradom u kojem se živi, stvara i radi

Foto: HNS

HNS-ovac Nenad Bučko nije nepoznat u političkom životu Grada Vukovara u čijem je Gradskom vijeću bio gradski vijećnik, ali i Vukovarsko-srijemske županije. U Županijskoj skupštini zajedno s stranačkim kolegom Duškom Simićem zalagao se za boljitak građana Vukovarsko-srijemske županije, posebice prava studenata na sufinancirani prijevoz vlakom, što je u konačnici i uspio izboriti.

Za one koji ne znaju, tko je Nenad Bučko?

Prije svega rođeni Vukovarac, 36 godina, oženjen, magistar ekonomije i kandidat za gradonačelnika Vukovara na broju 1. Nositelj sam koalicijske liste za gradsko vijeće broj 4: HNS-a, HSS-a, HSLS-a i Aktivnih nezavisnih umirovljenika ANU, liste na kojoj je više od 50 posto ljudi koji nisu članovi niti jedne stranke.

U vašim istupima često spominjete lošu percepciju političara i političkih stranaka, kao da se od njih ograđujete?

Razlog je jednostavan. Koliko god neki političari iz Zagreba bili simpatični ili nesimpatični, odobravali mi kao građani ili ne odobravali njihove poteze, na ovim izborima ne biramo Andreja Plenkovića, Peđu Grbina, Ivu Josipovića, Beljaka, Vrdoljaka ili nekog od njih, nego ljude iz naše sredine koji će voditi naš grad. Važno je samo tko u našem gradu okuplja i kakva rješenja nudi za probleme koji muče Vukovar: od iseljavanja, sukoba među mladima, nezaposlenosti do komunalnih problema. Vjerujem kako će Vukovarci to znati prepoznati.

Zašto mislite da ste baš Vi izbor koji nudi rješenja za Vukovar?

Zato što sam okupio kvalitetan tim. Mi smo Vukovarci – Hrvati, Srbi, Mađari, Rusini…, inženjeri, pravnici, ekonomisti, hrvatski branitelji, poduzetnici, trgovci i radnici koji žele da Vukovar bude grad koji živi, radi i stvara. Ovdje bih istaknuo kako ne pozivam na bratstvo i jedinstvo, nego na Vukovar koji ima budućnost. Imamo jasan i razrađen program od 8 cjelina – transparentnost, sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti mladima, poticanje lokalnih poljoprivrednika, briga za umirovljenike, povezivanje turističkih inicijativa u gradu, priprema europskih projekata u novom programskom ciklusu kroz Vukovarsku razvojnu agenciju, stvaranje poduzetničke klime i digitalizacija gradske uprave.

Na ovim izborima svi kandidati pozivaju na mir i stabilnost kao preduvjet za otvaranje radnih mjesta i razvoj poduzetničke klime. Kako to komentirate?

Mislim da je dobro što je budućnost tema izbora. Naravno da svatko normalan želi mir i da ni jedan investitor neće doći u grad u kojemu se događaju sukobi. Međutim, moram reći i da ako netko nekome ne razbije glavu to neće samo po sebi otvoriti radna mjesta. Bez stvari kao što je digitalizacija, koja će omogućiti da poduzetnici brzo i efikasno rješavaju svoje probleme te dolaze do potrebnih komunalnih i građevinskih dozvola, neće biti napretka. Postoje i drugi gradovi u Hrvatskoj u kojima nema sukoba pa investicije izostaju jer nema modernizacije. Sve je to preduvjet za otvaranje radnih mjesta.

Jedna od dominantnih tema je i transparentnost. Kakvo je Vaše mišljenje o tome s obzirom da je ona i prva točka Vašeg programa?

Drago mi je da je tema transparentnosti s kojom smo mi prvi izašli prepoznata kao jedna od ključnih za naš grad. Međutim kod drugih političkih aktera vidim samo deklarativno spominjanje transparentnosti. U našem programu predviđeno je da svaka isplata iz gradskog proračuna bude javno dostupna svim građanima putem aplikacije. Građani ne znaju da je proračun Vukovara 513 milijuna kuna, dok Đakovo s podjednakim brojem stanovnika ima proračun od 160 milijuna kuna ili da je proračun Osijeka oko 800 milijuna kuna, a ima četiri puta više stanovnika. Sama činjenica da je HSLS, čiji je predsjednik u Bjelovaru prvi uveo takvu aplikaciju, dio naše koalicije potvrđuje da smo na pravom putu. Povećati ćemo razinu transparentnosti i smanjiti mogućnost korupcije. Ovo je temelj
vraćanja povjerenja u ljude koji vode ovaj grad.

Ukoliko Vam građani ukažu povjerenje na izborima, koji će biti Vaši prvi koraci kao gradonačelnika?

Prvo što ćemo poduzeti je kompletna financijska revizija svih gradskih tvrtki, ustanova i uprave kao temelj daljnjeg rada te rebalans proračuna. Želimo da već od jeseni predškolci i osnovnoškolci imaju sufinancirane izvannastavne aktivnosti od sporta, glazbe, jezika itd… Do kraja godine želimo napraviti sve preduvjete za aplikaciju koja će pokazivati svaku isplatu iz gradskog proračuna te započeti projekt digitalizacije gradske uprave. To je ono što planiramo napraviti u prvih šest mjeseci.

I na kraju, ima li nešto što želite poručiti biračima?

Na ovim izborima biramo želimo li da Vukovar ide naprijed! Ako i Vi dijelite moju želju da Vukovar učinimo gradom budućnosti molim Vas da razgovarate sa svojim obiteljima, prijateljima i susjedima, izađete na izbore, poklonite mi svoje povjerenje i zaokružite broj 1 na listi za gradonačelnika i broj 4 na listi za Gradsko vijeće, za moju koalicijsku listu HNS-HSS-ANU-HSLS . Vjerujem da zajedničkim snagama, uz dobar program i kvalitetan tim, možemo Vukovar učiniti gradom u kojem se živi, stvara i radi i koji uistinu ide naprijed!