IZBORI: Ante Rajković: U naredne četiri godine Rokovce i Andrijaševce pretvorit ćemo u mjesta koja će po uređenosti biti uzor mnogima

Foto: Đuro Karalić

ROKOVCI, Općina Andrijaševci zadnjih godina doživljava preobrazbu na kakvoj bi joj pozavidjele i neke od vukovarsko-srijemskih gradskih sredina. Po riječima Ante Rajkovića, zamjenika načelnika Općine i HDZ-ovog kandidata za budućeg načelnika Općine Andrijaševci, nije to niti čudo kada se zna da je razvoj te općine nadomak Vinkovaca u posljednjih godina uloženo oko 180 milijuna kuna do kojih čak stotinjak iz EU fondova.

“Izbori će pokazati, ali vjerujem da su stanovnici Rokovaca i Andrijaševaca zadovoljni postignutim do sada”, kaže ovaj prvi operativac sadašnjeg načelnika Damira Dekanića koji je kandidat HDZ-a za župana Vukovarsko-srijemske županije. O uzletu Rokovaca i Andrijaševaca možda ponajbolje svjedoči općinski proračun koji je ove godine na razini 20-taj milijuna kuna, dok je primjerice 2013. godine iznosio svega četiri milijuna kuna. “Za nas je svakako najvažniji projekt aglomeracije kojom rješavamo sustav odvodnje za oba naselja. Riječ je o 22 kilometara sustava odvodnje koji će biti priključen na Vinkovce, a biti će izgrađeno i 1200 priključaka, besplatnih za kućanstva uz tek 250 kuna za taksu za priključenje”, kaže Rajković navodeći kao će se kroz te radove obnoviti i brojne ceste u oba mjesta.

“Drugi projekt koji nam je od velikog značaja je Sportski centar Frankopan koji je stavljen u funkciju, a kroz jedno kratko razdoblje dobit će i smještajne kapacitete, trenažni bazen”, navodi Ante Rajković navodeći kako je do sada u U Sportski centar Frankopan uloženo oko pet milijuna kuna EU i 1,2 milijun kuna vlastitih proračunskih sredstava. Općina je nedavno prošla i na natječaju Ministarstva turizma i sporta za postavljanje gumene podloge na malonogometnom, košarkaškom i atletskom terenu, što bi trebalo biti realizirano u naredna dva mjeseca. I tu nije kraj planovima Rokovčana i Andrijaševčana. “U park šumi koja se proteže uz ribičku stazu i sportske terene izgradit ćemo adrenalinski park, a kruna svega u tom segmentu ulaganja trebao bi biti pomoćni nogometni teren na umjetnoj travi koji ćemo realizirati uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza”, priča Rajković.

U planovima Općine je i gradnja stambenog naselja s 152 obiteljske kuće za mlade obitelji na lokaciji nekadašnjeg prognaničkog naselja Blace. “Tu smo već daleko odmakli. Očekujemo uključivanje ministarstva u cijelu priču pa i EU sredstava kako bi mladim obiteljima mogli ponuditi mogućnost dolaska do vlastitog doma po cijeni jeftinijoj i do 50 posto od tržišne. A kako bi stvorili i nova radna mjesta, preko puta gradimo industrijsku zonu za koju očekujemo građevinsku dozvolu do kraja srpnja”, navodi Rajković dodajući kako u Rokovcima i Andrijaševcima živi po zadnjem popisu stanovništva oko 4.100 mještana, a taj broj se zadnjih godina i nije puno smanjio iako je i ovdje bilo iseljavanja, ali ni približno koliko u nekim drugim sredinama.

U planu Rokovčana i Andijaševčana je i gradnja Doma kulture na mjestu nekadašnjeg Vatrogasnog doma u Rokovcima za koji je već spremna projektna dokumentacija kao i gradnja parka preko puta Župne crkve sv. Roka, gdje se danas nalaze četiri obiteljske kuće čiji su nasljednici prodali nekretnine općini te je na tom prostoru u planu gradnja mjesnog trga s parkom i to sve na na oko hektar površine.

“Kada je riječ o turizmu, nakon desetljeća zapuštenosti pokrenuo se i projekt uređenja arheološkog lokaliteta Rokovačke zidine. U fazi smo rekonstrukcije tog lokaliteta. Arheološka istraživanja su završena i po onome što se saznalo riječ je o iznimnom lokalitetu koji bi Bosutom povezali s Rokovcima i Andrijaševcima koristeći turističku brodicu koju je Općina kupila prošle godine i namjerava koristiti u turističke svrhe”, kaže Ante Rajković dodajući kako mladi Rokovčani i Andrijaševčani ne iseljavaju u velikom broju, a zadnjih pet godina u oba mjesta demografska slika je pozitivna. “Do Zagreba, mi i još dvije općine u zadnjih pet godina imamo pozitivan natalitet i na tome baziramo sve ono što radimo. Ako nema života uzalud nam i sve nove ceste, staze i brodovi”, napominje zamjenik načelnika i kandidat HDZ-a za načelnika Općine Andrijaševci Ante Rajković.