Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije kao dio hrvatskog izaslanstva boravilo u Izraelu

Foto: VSŽ

Veleposlanstvo Države Izrael u Zagrebu u suradnji s Odjelom za poljoprivredu pri Izraelskom institutu za izvoz i međunarodnu suradnju te Odjelom za gospodarstvo pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu, organiziralo je poljoprivredno studijsko putovanje za izaslanstva šest hrvatskih županija među kojima je bilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemsku županiju predvođeno županom Damirom Dekanićem.

U trodnevnom programu hrvatsko izaslanstvo posjetilo je osam izraelskih tvrtki koje se bave poljoprivrednim tehnologijama – navodnjavanjem i preciznom poljoprivredom – te je imala priliku istražiti tehnologije prikladne za svoje županije. Osim toga, izaslanstvo je posjetilo tri kibuca i upoznalo se s načinom života u kibucu.

Uz napomenu kako navodnjavanje na području Vukovarsko-srijemske županije postaje nužnost obzirom na promjenjive vremenske prilike pod utjecajem klimatskih promjena, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić izrazio je zadovoljstvo viđenim te je istaknuo da se strateško opredjeljenje naše županije u poljoprivrednoj proizvodnji temelji na poticanju intenzivne proizvodnje povrća i voća kojeg nema bez navodnjavanja te plasteničke proizvodnje.

„Iskustvo stečeno tijekom studijske posjete Izraelu od izuzetnog je značaja za našu županiju te ovom prilikom posebno zahvaljujem Veleposlanstvu Države Izrael u Hrvatskoj na prilici da posjetimo njihove vodeće izraelske tvrtke te kibuce koji su okosnica poljoprivredne proizvodnje u Izraelu.“, istaknuo je župan Dekanić.

Uz župana Dekanića, dio izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije bili su zamjenik župana Franjo Orešković te viši savjetnik za međunarodnu suradnju i EU poslove u Uredu župana Krunoslav Srpak.
Država Izrael, posredstvom Veleposlanstva u Zagrebu, aktivno surađuje s Republikom Hrvatskom u razmjeni znanja iz područja poljoprivrede te želi nastaviti produbljivati prijateljske odnose i razvijati poslovnu suradnju u mnogim dodatnim područjima poput kibernetičke sigurnosti, umjetne inteligencije i klimatskih inovacija na obostranu korist i zadovoljstvo naših zemalja i naroda, izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

(Izvor: https://embassies.gov.il/Zagreb-hr/NewsAndEvents/Pages/Hrvatska-delegacija-u-Izraelu.aspx)