Izaslanstvo Ukrajine u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županji

VUKOVAR, Izaslanstvo Ukrajine predvođeno zamjenikom predstojnika Ureda Predsjednika Ukrajine Andrijem Taranovim boravi u četvrtak u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u Palači Srijem članove izaslanstva primio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upoznaviši ih sa procesom mirne reintegracije hrvatskog Pounavlja kojim je to područje nakon okupacije 1991. godine mirnim putem, 1998. godine, vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

“Zanima nas proces mirne reintegracije ovoga područja koji je uspješno završen i kojim su spašeni brojni životi. Svaki spašeni život ima veliku važnost. Želimo mirnim putem i pregovorima okončati sukob kojem je izložena Ukrajina”, rekao je u izjavi novinarima veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Levčenko je kazao kako Krimski polutotok mora biti vraćen Ukrajini.

“Ruska vojska kako je bez ijednog metka ušla u Krim tako mora i izaći”, poručio je Levčenko rekavši kako je u ruskoj agresiji na Ukrajinu poginulo oko 9.000 ukrajinskih vojnika i građana.

Andrij Taranov nije želio davati izjave.

“Spremni smo Ukrajini prenijeti naša iskustva. U Domovinskom ratu bilo je okupirano 30 posto nove županije. Nakon rata u hrvatskom Podunavlju mudrom odlukom predsjednika Franje Tuđmana provedena je mirna reintegracija s ciljem spašavanja života i uspjeli smo u tome”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Nakon razgovora, ukrajinsko izaslanstvo, u pratnji župana Galića obići će Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje će položiti vijenac i zapaliti svijeću te Spomen dom Ovčaru kao i spomen obilježje mjesta masovne grobnice na Ovčari.

ĐURO KARALIĆ