Iz željezničkog vagona spašeno 9 migranata

Foto_ MUP RH

VINKOVCI, Policajci su u utorak, 21. lipnja, u 12,50 sati, zaprimili dojavu prometnika na Željezničkoj postaji Ivankovo da se iz vagona teretnog vlaka čuje plač i zapomaganje. Na mjesto događaja žurno su upućeni policijski službenici koji su otvorili vagon zatvoren carinskom plombom, vlasništvo turske tvrtke, te na sigurno izvukli devet osoba, od čega četiri punoljetne te pet maloljetnih osoba.

Djelatnici hitne medicinske pomoći pružili su im prvu pomoć te utvrdili kako nitko nema vidljivih ozljeda niti zahtjeva dodatnu liječničku pomoć. Potom su sve osobe radi utvrđivanja identiteta i zakonitosti ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, kao i utvrđivanja svih okolnosti događaja, privedene u službene prostorije policije. Obavljenim obavijesnim razgovorom utvrđeno je kako se radi o stranim državljanima koji su nezakonito prešli državnu granicu, skrivajući se u vagonu među industrijskim rolama i kutijama, izbjegavajući na taj način graničnu kontrolu. Dio kompozicije teretnog vlaka, u kojoj je bio i navedeni vagon, prethodno je odvojen te je na Željezničkoj postaji Ivankovo čekao svoj daljnji red vožnje prema Republici Austriji.

„Nakon utvrđivanja identiteta ponuđena im je međunarodna zaštita, no istu su odbili te su im u provedenom upravnom postupku donijeta rješenja o povratku s rokom napuštanja Republike Hrvatske odnosno Europskog gospodarskog prostora u roku od 7 dana nakon čega su napustili službene prostorije policije“, navode iz policije.

U proteklih 48 sati na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe lakše ozlijeđene (Ilok, Vinkovci) te jedna prometna nesreća u kojoj je nastupila samo materijalna šteta (Stari Mikanovci).