Iz OPG-a Josip Župan najavljuju izgradnju nove farme svinja i povećanje proizvodnje

Foto: OPG Josip Župan

ŠARENGRAD, Poslije godina bavljenja poljoprivredom Josip Župan (33) iz Šarengrada od 2015. godine vlasni je OPG-a Josip Župan. Ovaj mladi i uspješni poljoprivrednik obrađuje oko 35 hektara zemlje i ima farmu sa 30 krmača te se bavi i uzgojem prasadi.

„Radi se puno ali se može. Mogu reći da sam zadovoljan kako se sve odvija i u kojem smjeru ide moj OPG“, kaže Župan.

Govoreći o svojem poslovanju kaže kako mu je glavni posao farma s krmačama i uzgojem prasadi kao i da zemlju koju obrađuje koristi prije svega kako bi osigurao potrebnu hranu za svoje životinje. Na poljoprivrednim površinama prije svega uzgaja pšenicu, kukuruz i ječam. Ono što ostane viška prodaje dalje. Tvrdi kako sve što proizvede i proda te da s time nema nikakvih problema kao i da je jedan od razloga tome kvaliteta proizvoda. Ove godine pojavio se i problem s cijenama. Pojašnjava kako otkupna cijena pšenice iznosi 2 kune ali i da je u međuvremenu sve poskupjelo.

„Kada se usporede cijene ove i prošle godine sve je poskupjelo. Sve ono što je koštalo 1 kunu sada košta 2 kune pa i više. Primjera radi prošle godine kilogram sjemenske pšenice koštao je 1,80 kuna maksimalno dok ove godine kilogram iste te sjemenske pšenice košta oko 3,5 kune. Poskupjelo je gnojivo, gorivo i sve drugo. U isto vrijeme otkupne cijene pšenice, kukuruza i drugih proizvoda nisu toliko rasle tako da se tu javlja problem. Naime, poljoprivrednik gotovo da nema ništa od otkupnih cijena jer je sve toliko poskupjelo“, pojašnjava Župan.

S ciljem daljeg razvoja koristi i poticaje Ministarstva poljoprivrede kao i fondove EU koji mu, kako kaže, iznimno puno znače u poslovanju i daljem razvoju. Tako je 2017. godine putem fondova kupio potrebnu mehanizaciju za rad. Sada ima sve što mu je potrebno za rad osim kombajna. Dodaje kako su u međuvremenu u cijene poljoprivredne mehanizacije jako narasle. U planu mu je dalje širenje proizvodnje i tu će također koristiti fondove EU.

„U planu mi je izgradnja nove farme svinja koja bi imala kapacitet 170 krmača. Zaposlio bih i jednog radnika. Biti će to moderna farma opremljena najnovijom opremom gdje će sve biti automatizirano. Osigurao sam već svu potrebnu dokumentaciju, a imam i zemljište gdje bih gradio. Sada samo čekam te otvaranje fondova  kako bih mogao aplicirati na iste i krenuti s izgradnjom. Vjerujem kako će sve biti u redu i da možemo za dogledno vrijeme raditi i priču iz nove farme“, rekao je Župan.

I dok nema problema s radom, proizvodnjom i prodajom Župan kaže kako se i njemu, kao i drugim poljoprivrednicima, javlja problem s nedostatkom radne snage. Naime, u opustošenoj Slavoniji sve je teže pronaći radnika, a u nekim dijelovima radi velikog iseljavanja to postaje gotovo i nemoguće. S tim problem suočio se i ovoga ljeta kada je, za deset dana kada je otišao sa obitelji na more, jedva pronašao osobu koja bi preuzela obvezu da hrani i skrbi o krmačama na farmi.   

„Zaista je postao problem pronaći radnika koji želi i zna raditi. Plaća nije problem ali opet radnika nema. To je problem s kojim se danas mnogi suočavaju i ne znam kako ga riješiti“, ističe Župan.

Međutim, i pored svih problema ovaj mladi poljoprivrednik kaže kako nije požalio što se bavi poljoprivredom i uzgojem svinja.

„Da nisam ostao u poljoprivredi i otvorio svoj OPG i ja bih, kao i mnogi drugi, vjerojatno odavno već odselio. Ovako moja obitelj, supruga i troje djece, ostala je u Šarengradu i nadam se da ćemo i dalje tu ostati. Planiramo se širiti, povećavati proizvodnju… Radi se dosta i naporno ali ne žalim se. Uspijevam i stižem sve za sada. Najvažnije mi je da su zadovoljni članovi obitelji i da možemo normalno živjeti. Ne tražim niti očekujem nešto luksuzno nego samo da normalno možemo živjeti od našeg OPG-a“, zaključio je Župan.