Ivan Penava predstavio rezultate rada tijekom 2020. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Godina na izmaku po puno toga bila je specifična i izazovna, a unatoč svim problemima donijela je, kako je rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novinare, niz dobrih rezultata. Penava je podsjetio kako je 2019. godina bila godina koju su obilježili razni rekordi u gospodarstvu i turizmu.

„Nažalost pandemija korona virusa odrazila se na sve djelatnosti u Vukovaru. Turizam kao djelatnost je teško pogođen jer se još svi sjećamo rasta broja noćenja, dolazaka i rekordnih rezultata koje smo imali u 2019. godini. Zbog pandemije koronavirusa u prvih jedanaest mjeseci ove godine ostvareno je u dolascima 37 posto, a u noćenjima 34 posto u odnosu na 2019  godinu“, rekao je Penava.

Ipak, turizam je kao djelatnost prepoznata pa je tako i u 2020. godini nastavljen trend otvaranja novih smještajnih kapaciteta tako da je u gradu otvoreno sedam novih objekata. To znači da Vukovar trenutno ima 44  turističko – smještajna  kapaciteta s ukupno 1.018 ležajeva.

Govoreći o učinjenome tijekom godine na izmaku Penava je podsjetio kako je 30. listopada otvoren Vukovarski vodotoranj ističući kako od toga dana Vukovar više nije isti grad. Kada je riječ o kapitalnim projektima podsjetio je na radove koji se vode na obnovi Radničkog doma kao i izgradnju i opremanje Gradskog stadiona, a najavio je i skori početak radova na izgradnji zgrade Ekonomske škole.

Kada je riječ o gospodarstvu zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kazala je kako su unatoč epidemiji i problemima koje je ona donijela u ovoj godini otvorena 32 nova obrta ili trgovačka društva. Epidemija je rezultirala i donošenjem niza mjera s ciljem pomoći gospodarstvenicima i ugostiteljima.

„Sve te mjere, koje smo donosili, doprinijele su tome da je krajem studenoga ove godine u Vukovaru bilo 10.323 zaposlenih, što je 300 više nego protekle godine. To je rekordna brojka zaposlenih u posljednjih nekoliko godina u Vukovaru“, istaknula je Mujkić.

O socijalnom segmentu tijekom protekle godine govorio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček koji je istakao kako Grad Vukovar kroz svoj proračun sustavno pomaže u socijalnom i demografskom razvoju grada. Prema riječima Pavličeka tijekom iduće godine za 100 posto biti će povećane jednokratne naknade za djecu, a tu su besplatne bilježnice, preobuka za osnovce, sufinancira se prehrana u produženom boravku, osiguravaju asistenti u nastavi, isplaćuju stipendije svim redovitim studentima koji studiraju u Hrvatskoj kao i srednjoškolcima za deficitarna zanimanja.

„Ono po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj  je i naša pronatalitetna mjera kojom obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti sufinanciramo troškove stanovanja za što je Grad Vukovar osigurava oko 6.500 kuna režijskih troškova, a trenutno je takvih 150 obitelji. U posljednje dvije godine dodijelili smo i 41 kadrovski stan“, rekao je Pavliček.