Ivan Penava i njegovi suradnici napustili HDZ: Ne igrajte se sa Vukovarom

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Znalo se kako će Ivan Penava napustiti HDZ što se danas i potvrdilo kada je ta informacija i objavljena na konferenciji za novinare. Međutim, nitko nije očekivao kako će iz HDZ-a istupiti ne samo Penava nego i predsjednik GO HDZ-a Vukovar Damir Barna. Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, svi gradski vijećnici, dva županijska pročelnika, predsjednici temeljnih ogranaka…

„Zašto je došlo do ovakve odluke, to pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a“, rekao je Barna.

U sličnom tonu nastavio je i Šota koji je rekao kako HDZ napušta nakon trideset godina i pet mjeseci te da je od sadašnjeg predsjednika stranke očekivao da stranka počne poštivati različita mišljenja ali i da to nije dočekao.

U svome obraćanju Penava je rekao kako je za njega i njegove suradnike ovo prije svega jedan težak i emotivan trenutak te da mrze činjenicu da su bili prisiljeni u toj dilemi izbora između vrijednosti i temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrali ovo prvo.

„Molio bih sve da pročitaju što nam je težnja, da stojimo čvrsto iza stavova kako smo to činili od prvog dana, a oni koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo što činimo, činimo iz ispravnih razloga. Na tragu silne mašinerije koja je upregnuta, kad to moćnicima nije bilo po volji, tako uoči prosvjeda u Vukovaru i ovih dana kada neki od vas sada propituju po narudžbi ovakve ili onakve stavove“, rekao je Penava.

Govoreći o razlozima izlaska iz stranke kazao je kako je HDZ odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina kao i da je okrenuo leđa i pregazio vrijednosti žrtava.

„Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći. Tražili su od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu. Kad ćete se pitati o razlozima, vrlo kratko i jasno – prvi razlog njih je puno, ali ću dati tri osnovna. To su prvi i najemotivniji neprocesuiranje ratnih zločina. Drugi je gospodarski razlog, a treći, što je nazvao ključnim i prijelomnim, je popis stanovništva“, rekao je Penava.

Govoreći o svemu što se događalo rekao je kako je s Plenkovićem zadnji put razgovarao u noći 15. ožujka kad se saznalo za rezultate unutarstranačkih izbora. Podsjetio je kako je imao i mandat saborskog zastupnika ali da ga nikada nije koristio.

„Naći ćemo se vrlo vjerojatno na listi s Domovinskim pokretom. Sjetit ću vas teze koje provlačim godinama, da su neke vrijednosti izvan politike i stranačke stege. Ja sam ovdje u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama i Slavonije i cijele Hrvatske. Ako to znači suradnja s tim i tim, onda može. Što nam je vrijedilo više od 20 godina u HDZ-u, a da nitko nije odgovarao za razorene gradove sravnjene za zemljom. Tu je točka, kraj, ogromna tišina koja para uši“, kazao je Penava.

Istakao je kako je sve ovo snažna poruka i da ovo nije hir i ambicija jednog čovjeka nego se radi o jednoj krupnoj i teškoj odluci cijelog Gradskog odbora, čelnih ljudi u njemu, iza koje su neprospavane noći.

„Ako bilo kome padne na pamet da krene na ljude samo zato što drugačije razmišljaju, neka krene, udarat ćemo argumentima i boljet će. I bivši predsjednik Ivo Josipović i Kukuriku koalicija znaju što znači imati Vukovar protiv sebe. Ova Vlada neće to vjerojatno nikad doznati. Mislim da sam dovoljno rekao. Nemojte se igrati s Vukovarom i ovim ljudima, iza nas stoji velika većina građana, odlučni smo, imamo fer otvorenih karata, tko krene gaziti đonom dobit će lakat“, zaključio je Penava.