Ivan Đikić i Ivica Puljak na manifestaciji Znanost za mlade u Vukovaru

Foto. Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Lotus media i akademika Ivana Đikića u Vukovaru je održana četvrta po redu manifestacija pod nazivom Znanost za mlade u Vukovaru. Na ovogodišnjoj manifestaciji mladima su na temu „Izazovi civilizacije u vrijeme COVID-19 govorili znanstvenici Ivan Đikić, Ivica Puljak i Siniša Maslovara. Sudjelovali su i učenici iz vukovarske i vinkovačke Gimnazije kao i učenici Tehničke škole u Vinkovcima.

„Mladi se ne trebaju bojati korona virusa. Znanjem i znanosti omogućili smo da se virus može detektirati i liječiti, a pravilnim načinom i kontrolirati. Sve to omogućuje normalan život, boravak u školama za djecu kao i normalne aktivnosti u gospodarstvu“, rekao je Đikić u svojem obraćanju.

Govoreći o epidemiji Đikić je rekao kako je izrazito važno iznositi samo provjerene znanstvene činjenice kako bi se mogli donositi dalji koraci u borbi protiv virusa. Važno je kritični stav ljudi. Kazao je i kako su radi svega što se događa u okviru epidemije posebno osjetljiva djeca i to prije svih onda od 10 do 15 godina.

„Naša obveza je da djeci osiguramo sigurne škole i normalno obrazovanje. Ako to ne napravimo sigurno će biti posljedica po njih. Oni moraju u školi ne samo da se obrazuju i odgajaju nego je važan i socijalni ambijent, odnosno da se međusobno igraju. Moraju se poduzeti sve mjere kako se virus ne bi širio u školama“, rekao je Đikić.

Okupljenima se obratio i Ivica Puljak koji je rekao kako živimo u svijetu koji je najbolji svijet do sada.

„Nikada nije bilo manje nasilja, gladi i siromaštva. Postoje krize, kao i ova kroz koju prolazimo, ali one su prolazne i nju ćemo riješiti na temelju znanosti i nastaviti dalje živjeti. Ako ovako nastavimo graditi svijet, znanost i humanizam uskoro neće biti siromaštva, gladi i nasilja. Svijet budućnost nudi nam svima izvanredne mogućnosti“, rekao je Puljak.