Ivan Corn: Tvornica Biodizel Vukovar se ne zatvara

VUKOVAR, Unatoč najavama iz nekih političkih stranaka o mogućem zatvaranju tvornica biodizela u Vukovaru, koja nosi naziv Biodizel Vukovar, se ne zatvara. Službeni je to stav tvrtke kojega prenosi Večernji list. Podsjećamo kako je prethodno predsjednica vukovarske podružnice HDSSB-a Slavica Jelenić najavila moguće zatvaranje tvrtke navodeći da je najvjerojatniji krivac država koja je još prije nekoliko godina zakazala u isplati namjenskih poticajnih sredstava od trošarina. Ukoliko bi došlo do zatvaranja tvrtke 30 radnika bi ostalo bez posla. Komentirajući te navode direktor proizvodnje u tvornici Ivan Corn rekao je kako najveća hrvatska tvornica biodizela, a koja već nekoliko godina posluje u Vukovaru,  se ne zatvara.

„Kompanija unatoč trenutačno vrlo lošoj ekonomskoj situaciji vezanoj za prodaju biodizela nema namjeru zatvoriti tvrtku Biodizel Vukovar. Problem je u ne provođenju postojećih zakona I pravilnika koji su već doneseni u Hrvatskoj kao i ne ispunjavanju obaveza preuzetih prilikom ulaska u EU od strane RH“, rekao je Corn.

Pojasnio je i kako Hrvatska od kraja 2014. godine više ne subvencionira niti na bilo koji drugi način potiče proizvodnju biodizela. Uz to poticaji iz 2014. isplaćeni su tek u siječnju 2016. godine. Kapacitet tvornice Biodizel Vukovar je 35.000 tona biodizela godišnje. Međutim, tvrtka trenutno radi smanjenim kapacitetima. U tvornici trenutno radi više od 30 radnika.

IVAN MATIĆ