Istok Hrvatske: Dan županije protekao u znaku nezadovoljstva iseljavanjem stanovništva

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Iloku je u petak obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije, a pored brojnih uzvanika sjednici Skupštine nazočna je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

U pozdravnom govoru, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poručio je kako okosnicu razvoja Vukovarsko-srijemske županije čine poljoprivreda, drvoprerađivačka industrija i turizam, a u svome razvoju županija će se oslanjati na nedavno usvojenu Strategiju razvoja.

“Jedna smo od rijetkih županija koja je donijela Strategiju razvoja na kojoj temeljimo budući razvoj. Projekti koje smo stavili u tu strategiju su realni i ostvariti te vjerujemo da se negativni trendovi moraju prekinuti, a razvoj pokrenuti”, poručio je župan Galić koji je izrazio nezadovoljstvo iseljavanjem stanovništva.

Te teme u prigodnom obraćanju dotakla se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ustvrdivši kako je do sada iz Hrvatske iselilo 20 puta više ljudi nego što je poginulo u Domovinskom ratu.

Po riječima predsjednika Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražena Milinkovića negativni populacijski trendovi moraju se zaustaviti, a građanima Slavonije osigurati bolji uvjeti života i rada. Govorile su i izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić i Vlade, ministrica Gabrijela Žalac.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Antunu Turdi za izniman doprinos u području sporta i rada s mladima. Nagradu županije primili su Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Grad-Export Vinkovci i Pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović Vukovar za doprinos razvitku gospodarstva te Ivan Ćosić – Bukvin za doprinos i postignuća u području povijesti i kulture.

Povelja županije pripala je Antunu Ivankoviću za doprinos i postignuća u području znanosti i kulture, Ivanu Petrinoviću za iskazani doprinos u Domovinskom ratu, Vlasti Vučevac za izniman doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi, Juri (Juki) Striniću za doprinos u području sporta i kulture, Lovačkoj udruzi Vepar Strošinci povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada, Matici udruga umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u području humanitarnog rata, tvrtki Dilj d.o.o. Vinkovci za doprinos razvitku gospodarstva te DVD-u Nuštar za postignute uspjehe i doprinos razvitku vatrogastva.

Podno spomen obilježja u iločkom parku položeni su vijenci i zapaljene svijeće, dok je svetu misu u Župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana služio nadbiskup đakovački i osječki u miru, mons. Marin Srakić.