Isplaćene prve potpore mladim poljoprivrednicima

Foto: Ivan Matić

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je prve korisnike u okviru mjere 6 “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., podmjere 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, izvjestili su iz Agencije.  

Za 24 projekta iz ove mjere isplaćena je prva rata mladim poljoprivrednicima u iznosu od 2,7 milijuna kuna, a popis svih korisnika možete pogledati ovdje.

Korisnici ove podmjere su osobe starosti između 18 i 40 godina, koje posjeduju odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi koje su prvi put postavljene kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva (ne duže od 18 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva za potporu.). Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini u rasponu od 8.000 do 49.999 EUR-a.

Prihvatljivi troškovi u podmjeri 6.1. su kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje i opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Đuro Karalić

Foto: Pixabay/Jacqueline Macou