Intolerancija na hranu – što učiniti?: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay

  Intolerancija na hranu pojava je slična alergijskoj reakciji koja se javlja nakon konzumiranja određene vrste hrane ili pića. Najčešći uzroci intolerancije su nedostatak određenog enzima potrebnog za probavu, sindrom iritabilnog crijeva, preosjetljivost na određene aditive odnosno dodatke prehrani te celijakija (netolerancija organizma na gluten).

  Simptomi intolerancije razlikuju se od osobe do osobe. No neki od alarmantnih znakova su: promjene na koži, česte mučnine i povračanja, česte glavobolje, bolovi u zglobovima te otečeni zglobovi. Reakcije se javljaju nekoliko sati nakon konzumacije hrane.

  Na pitanje koja hrana uzrokuje intoleranciju, nema odgovora. Osoba može razviti intoleranciju prema bilo kojoj vrsti hrane ili pića.

  No, što učiniti ukoliko sumnjate na intoleranciju?

  Vodite dnevnik u koji ćete zapisivati što ste taj dan konzumirali te u kojoj količini. Također bi bilo dobro da zapišete sve aktivnosti tog dana.

  Pokušajte izbaciti iz prehrane sumnjivu hranu i piće.

  Vodite računa o dovoljnoj količini vode unešene u organizam tijekom dana (najmanje 1,5l).
  Potrudite se izbjegavati nepotrebno stresne situacije i događanja.

  Odmarajte se i koristite tehnike opuštanja koje smo već prošli u prethodnim tekstovima.
  I svakako ukoliko simptomi ne prestanu, posjetite svog liječnika. Važno je dijagnosticirati intoleranciju na točno određenu vrstu hrane ili pića te u skladu s time razviti daljnje strategije.