„In memoriam Miroslav Tunjić“ – urbanom umjetnošću protiv nasilja

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Edukativno-preventivni program „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“, održan je u Županji u organizaciji PU vukovarsko-srijemske u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja 2010. godine, kao i u spomen na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, kako bi se mladi potaknuli na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja.

Uz podršku članova obitelji Tunjić, Vijeća za prevenciju Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije te Obrtničko-industrijske škole, Gimnazije i Tehničke škole Županja, program je organiziran u prostoru škole koju je Miroslav pohađao, a realizirali su ga „graffiti i street art“ umjetnik Krešimir Golubić i akademski umjetnik Mislav Lešić.

Okosnica ovog programa je stvaranje ozračja kojim se mladima poručuje kako nasilju ovdje nije mjesto, kako mladi zaslužuju, ali su i sami dužni doprinijeti životu bez nasilja. Cilj je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o problemu nasilja odnosno izgradnja kulture nenasilja i tolerancije, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske navodeći kako se u sklopu programa oko 150 učenika srednje Obrtničko-industrijske škole, Tehničke škole i Gimnazije u Županji, u dobi od 14 do 16 godina, imalo priliku okušali u novom načinu izražavanja svoje kreativnosti i osobno se angažirati u promicanju kulture nenasilja.

Krešimir Golubić proveo je dvije radionice kojima je upoznao učenike s grafiti kulturom, odnosno njenim nastankom, razvojem, specifičnostima i pravilima, s naglaskom na prevenciju oštećenja javnih površina. Nakon toga su učenici u dvorištu škole, kroz kreativno izražavanje bojama, oblicima i porukama, mogli istražiti svoju umjetničku stranu.

Pored toga, Mislav Lešić je u prostoru škole izradio mural posvećen Miroslavu Tunjiću.

Iz policije poručuju, ako si žrtva nasilja li misliš da se to događa nekome koga poznaješ, nemoj o tome šutjeti, pomozi svojom prijavom kako bi žrtva dobila potrebnu pomoć i podršku, a počinitelj bio spriječen u daljnjem zlostavljanju. Ispričaj što se dogodilo osobi od povjerenja i prijavi policiji.

Ukoliko si zabrinut za sebe ili dobrobit drugog djeteta prijavi online putem aplikacije policije Red Button. Prijavu možeš podnijeti i anonimno.