Ilok, Vukovar, Novi Sad i Subotica sudionici projekta “Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina”

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Hrvatski gradovi Ilok i Vukovar te Novi Sad i Subotica u Srbiji od rujna ove do srpnja iduće godine bit će pozornica zanimljivog kulturno projekta, nazvanog “Fil(m)harmonija, a podnaslovljenog kao “Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina”.

Riječ je o zajedničkom projektu Zagrebačke filharmonije i Muzičke omladine Novoga Sada.

Predstavljajući projekt na konferenciji za novinare održanoj danas u Iloku, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch pojasnio je kako je riječ o prekograničnopm EU projektu u sklopu kojega će glazbenici Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića na ukupno 24 koncerta u Iloku, Novom Sadu, Subotici i Vukovaru izvesti glazbu iz Chaplinovih filmova “Mališan” i “Cirkus” uz istodobne projekcije tih filmova na filmskom platnu.

“Radi se o dva fima Charlieja Chaplina, ‘Mališanu’ iz 1921. i ‘Cirkusu’ iz 1928. godine, koji su iako stari, u stvari bezvremenski kao što je i glazba koja je skladana za njih. Riječ je o orginalnoj glazbi”, kazao je Boch.

Prema riječima direktora Muzičke omladine Novoga Sada Milana Radulovića, projekt “Fil(m)harmonija” brižljivo je pripreman nekoliko godina te se u Novom Sadu, koji je ovogodišnja Omladinska prijestolnica Europe, a za dvije godine i Europska prijestolnica kulture, s nestrpljenjem očekuje gostovanje Zagrebačke filharmonije.

Prvi koncerti bit će održani 3., 4. i 5. rujna u Novom Sadu te 9., 10. i 11. rujna u Iloku dok su koncerti u Subotici i Vukovaru na programu u svibnju odnosno srpnju 2020. godine.