Ilok Delicium Mundi – objedinjene vrijednosti Srijema i hrvatskog Podunavlja

Foto: Grad Ilok

Ilok Delicium Mundi, održat će se ove još uvijek pandemijske 2021. godine uz širom svijeta poznate kraljevske vinograde 2. i 3. srpnja prema svim nužnim epidemiološkim mjerama u atriju Muzeja Grada Iloka, obnovljenog Dvorca Odescalchi s početkom u 20 sati.

U organizaciji grada Iloka, pod pokroviteljstvom Županije vukovarsko-srijemske, modernizirano izdanje festivala kulture i delicija Srijema održat će se prvi vikend u srpnju, najavljuju organizatori. Predstavlja se i novi naziv, autentičan i prepoznatljiv – Ilok Delicium Mundi, kakav gradu Iloku smještenom povrh zelenog mora bogatih vinograda Srijema, sljubljenih s blagim obroncima Fruške gore u padu do veličanstvenog, modrog Dunava i dolikuje. Naziv Delicium Mundi za Ilok prepoznat je već u Rimsko doba. Odlučit ćete nakon posjeta Iloku asocira li vas na rajski ili slasni centar svijeta.

Programski je do sada predstavljena vinska karta iz podunavskih regija, ove godine zbog pandemijskih mjera okupit će se cijenjeni vinari iz Iloka s ponudom degustacije vina. Moglo bi se nazvati vrijedne vinare i vinskim umjetnicima, koji na prometno izoliranom i pomalo zaboravljenom početku Hrvatske stvaraju u svojim vinogradima za nepce najreprezentativnija hrvatska tekuća zlatna čuda, ovjenčana mnogobrojnim priznanjima i nagradama. Iz svoje slavonske ravnice promoviraju Hrvatsku širom svijeta. Dočekat će Vas u atriju Muzeja ponos Grada Iloka; Vinarija Buhač, Vinarija Stipetić, OPG Izvor života, Vinarija Burnaz, Vinarija Čobanković, Vinarija Dragun, Iločki podrumi, Vinarija Knezović, Vinarija Podrumi Krešić, Vinarija Podrum Marija, Vinarija Trs, Vinarija Vinar j.d.o.o., Vinarija Zajac, Vinarija Zima i drugi

Organizira se i “Srijemski stol” gdje posjetitelji manifestacije Ilok Delicium Mundi mogu kušati poznata autohtona riblja i mesna jela, karakterističnog srijemskog štiha pripremljena po recepturi tradicijskog restorana “Stari podrum”, Iločkih podruma.

U kulturnom dijelu programa posjetitelji će uživati u poeziji posvećenoj gradu Iloku, Dunavu i plemenitom vinu. Zanimanje pobuđuje i sudjelovanje mladih Iločana s namjerom revitaliziranja baštine u kostimima poznatih povijesnih osoba Iloka i Srijema.

Mladima su atraktivni koncerti. 2. srpnja nastupit će Dominik i Co., 3. srpnja u Ilok dolazi slavonska glazbena zvijezda Marko Kutlić.
Manifestacija je i humanitarnog karaktera. 

Kupnjom čaše prikupljat će se simbolične donacije. Cjelokupni iznos donira se za obnovu obiteljske kuće za sedmeročlanu obitelj iz Mošćenica kod Petrinje, oštećene potresom.