Ilok će u lipnju biti domaćin 4. Festivala traminca

Foto_ Željko Garmaz

ILOK, Prema najavama slijedećeg mjeseca, točnije 10. i 11. lipnja, biti će održano četvrto izdanje Festivala traminca koje će se održati u Iloku. Poslije stidljivog početka festivala od prije tri godine, a onda i dvogodišnjeg provlačenja kroz koronu, biti će ovo prvi festival koji će prodisati punim plućima.

„Usuđujemo se reći da će Festival traminca u svom četvrtom izdanju biti najspektakularniji i najjači po imenima sudionika i ponuđenih traminaca na kušanje, od kojih će neki upravo u Iloku imati svoju svjetsku premijeru“, navode organizatori Festivala.

Napominju kako će ovogodišnji „izbornik“ gastronomskog dijela Festivala traminca, gala večere koja će se održati 10. lipnja, biti Marin Rendić, vlasnik i chef restorana Bistro Apetit iz Zagreba. Marin će se predstaviti i u subotnjem dijelu programa, u kojem će, na jednoj od radionica, premijerno predstaviti hrvatskoj javnosti svoju kolekciju francuskih sireva s plemenitom plijesni – camembert, tomme blanche, brie, reblochon i formas, koje proizvodi u Lici u Janjoj Gori nedaleko od Plaškog.

Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici beogradskog čokolatijera Miloša Stojakovića iz čokolaterije Aguara. Za Miloša traminac znači puno i nije mu bilo teško da na naš poziv potrudi se osmisliti tri posebne čokolade za tri različita predikatna vina Iločkih podruma – Izbornu berbu bobica, Izbornu berbu prosušenih bobica i Kasnu berbu. Tako će posjetitelji ove zanimljive radionice, na kojoj će Miloš objasniti zašto su traminci i čokolade idealna kombinacija, vidjeti kako u savršenom spoju s tramincima funkcioniraju mliječna čokolada s kozjim sirom i narančom, bijela čokolada s karamelom, jabukom, limunom, dinjom i cimetom te bijela čokolada s narančom s korom, dinjom, breskvom, cimetom i đumbirom.

Slavko Kalazić će ispričati priču o svojem raritetnom tramincu iz 2017. godine sa čak 18,5 posto alkohola, Vlado Krauthaker će premijerno predstaviti Muštru, kupažu traminca i muškata, a o sličnoj kupaži, Mustri, pričat će i gosti iz fruškogorske vinarije Vinum. Iz baranjske vinarije Zajec predstavit će svoj Graminac, kupažu graševine i traminca, a o svojim prvijencima od te sorte pričat će Marko Baković Kosalj iz Tomislavgrada i Vinko Zovko iz Žepča.

Đorđe Bikicki, regionalna senzacija s Fruške gore, upravo se na prvom izdanju Festivala traminca predstavio hrvatskoj javnosti s kasnije proslavljenim fantastičnim maceriranim tramincem Uncensored. Ovaj put Đorđe će predstaviti cijeli spektar svojih traminaca – Pet nat Victor 3, Makana 2016, Traminac 2017, Uncensored 2020 i Moma 2020,  i objasniti zašto je Fruška gora idealno podneblje za tu sortu. Mentor i najbliži suradnik mu je veliki Oskar Maurer iz Hajdukova nedaleko od Subotice.

Iz Sjedinjenih Američkih Država, iz vinarije Aquila Cellars, stiže vjerojatno najraritetniji traminac na svijetu, proizveden od grožđa uzgojenog na najvišoj nadmorskoj visini uopće na kojoj je netko posadio traminac. Brandt Thibodeaux i Courtey Geyer, biodinamičari iz Paonije u Coloradu, svoj traminac iz vinograda iz 1920. godine na 2000 metara nadmorske visine kupažirali su s pinotom sivim i držali ga na pokožici 20-ak dana.

Lucu Gardinija u Italiji zovu The Wine Killer, a njegove ocjene, objedinjene nazivom njegove internetske stranice Gardininotes, smatraju se uvjerljivim putokazom sudbine vina o kojima piše. Talijanski Robert Parker! Zahvaljujući maksimalnoj ocjeni, 100 bodova, koje je, primjerice, dodijelio Chardonnayu Opoka, prodaja vina Marjana Simčića u Italiji je eksplodirala. Luca piše tjednu kolumnu Gazza Golosa u Gazzetta dello Sport, a zajedno s Lucianom Ferrarom uređuje vodič Vignaioli e Vini d’Italia kojeg izdaje Corriere della Sera. Luca obožava Alto Adige, a kad je već tako – zašto ne bi svoju ljubav prema tramincima iz te regije, koju se smatra postojbinom te sorte, podijelio s nama. I to kroz veliki masterclass na kojem ćemo kušati selekciju najboljih traminaca iz Alto Adigea.

Marc Tempé je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alsacea koju je Robert Parker za traminac Grand Cru Mambourg Selection de Grain Nobles nagradio s maksimalnih 100 bodova! Robert Parker je, inače, u svojoj karijeri sa 100 bodova ocijenio ukupno 250 vina iz Francuske. Marc Tempé i supruga Anne Marie su u svoju vinsku priču ušli 1993. godine preuzimajući od roditelja nekoliko parcela s vinogradima. Od samog početka su se beskompromisno opredijelili za biodinamički uzgoj loze na tridesetak parcela raspoređenih u St. Hippolyteu, Hunawihru, Sigolsheimu, Kientzheimu i Zellenbergu, gdje im se nalazi i vinarija. Marca smo posljednji put posjetili u veljači i s oduševljenjem je prihvatio poziv za dolazak na Festival traminca na kojem će, osim četiri traminca, predstaviti i svoj najbolji rizling, silvanac, pinot sivi i pinot crni.

Vera Zima je, nakon umirovljenja i napuštanja Iločkih podruma, nastavila proizvoditi vina sa svojim sinom Robertom. Ona će ispričati zašto je traminac i u njezinoj novoj, obiteljskoj vinariji, vrlo bitna sorta. A iz Kutjeva d.d. ispričat će zašto su se prošle godine odlučili ambicioznije krenuti u proizvodnju traminca.

I za kraj, ne i najmanje bitno, jedan od vodećih regionalnih vinskih pisaca, Tomislav Ivanović, predstavit će najbolje tamjanike, koje će biti gostujuća sorta ovogodišnjeg Festivala traminca.

Ove godine će za sve posjetitelje Festivala traminca iz Osijeka, Vinkovaca i Novog Sada 11. lipnja biti organiziran i – Traminac Express, prijevoz autobusima do hotela Dunav na izložbeni dio koji će trajati od 16 sati do ponoći.