Iločanin Mario Tieško uz zemlju je cijeli život, a zadnjih desetak godina posvetio se voćarstvu

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Iločanin Mario Tieško uz zemlju i poljoprivredu vezan je, kako kaže, od kad zna za sebe. Njegova obitelj naraštajima je živjela od zemlje, prvenstveno od povrtlarstva, a od kada je prije desetak godina preuzeo OPG od roditelja, on je krenuo u jednom drugom smjeru i više se okrenuo voćarstvu i dalje zadržavši jedan dio povrtlarskih kultura.

“Posla ima i previše. Obitelj cijela živi od onoga što donese OPG, a da bi on bio konkurentan mora se puno i raditi, poglavito što mi uglavnom radimo sve ručno, a tada ruku nikad dosta”, priča ovaj Iločanin koji svu robu proda uglavnom na tržnicama u Vukovaru, Vinkovacima, pa i u Osijeku.

Na voćarstvo se prebacio zbog klimatskih promjena.

“Godine su postale sušnije, a vinova loza voli baš to. Prevelika vlaga joj ne odgovara i zato sam se orijentirao na vinogradarstvo i proizvodnju uglavnom stolnog grožđa”, priča dodajući kako uzgaja 15 stolnih sorti i to na tri hektara dok se dva jutra nalaze zasađena chardonnayom. Tako velik broj sorti uvjetuje i početak berbe, a ona u vinogradima obitelji Tieško započinje već oko 20. srpnja, a završava u studenom.

Kaže kako je ova godina za vinograde bila dobra jer je bila sušna iako su grozdovi zbog toga za 30 do 40 posto lakši.

“Minimalno bude po hektaru 15-tak tona grožđa. Ova je jedan od boljih godina zbog sušnosti. Bitno je da nije bilo leda, a u mojom vinogradima on je izostao”, kaže navodeći kako od povrtlarskih kultura uzgaja mrkvu, peršin, pasrtrnjak, celer, špinat, kupus, rajčicu i kukuruz šečerac. Navodi i kako je koristio sredstva EU fondova, mjeru 6. 3. 1. u sklopu koje je uzeo 15.000 eura za podizanje nasada trešnje i kupovinu strojeva. “To mi je izuzetno koristilo i planiram ići i na druge mjere, ali kako sam proširio proizvodnju više ne mogu ići na mjere za male, već za velike poljoprivredne proizvođače”, govori Mario Tieško dodajući kako je zahvaljujući EU fondovima i dobivenim sredstvima zasadio 550 stabala patuljastih trešanja koje su već peta godina i došle su u rod.

“Zadovoljan sam. Kao i u svakom poslu i u ovom ponajviše ovisi o vama, što želite i na koji način to želite ostvariti. Rad, dosta rada se podrazumijeva jer bez truda i htijenja nema ničega. Ali, kada znate da radite za sebe i svoju obitelj onda zadrške nema već uprete i svakog dana gurate naprijed”, zaključuje Iločanin Mario Tieško kojega smo zatekli na vinkovačkoj Gradskoj tržnici gdje ima štand i prodaje svoje proizvode s certifikatom “Proizvodi hrvatskog seljaka”.

Oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka” na prodajnom pultu jamči kupcima porijeklo proizvoda kojeg kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšava prodaju svojih proizvoda i zaštićuje ih od nelojalne konkurencije.