Idućeg vikenda u Vukovar će se sliti gotovo 30.000 mladih katolika

Foto: Nadbiskupija đakovačko-osječka

ĐAKOVO/VUKOVAR, U Nadbiskupskom domu u Đakovu održana je konferencija za novinare povodom održavanja Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru (29. i 30. travnja), izvjestila je Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić podsjetio je da mladi u Nadbiskupiju dolaze u subotu 29. travnja do 14 sati te će se smjestiti u obiteljima, a od 16 sati će u župnim zajednicama sudjelovati u programu: prvi dio programa je katehetski, drugi kulturno-zabavni, a treći, večernji dio – molitveno bdijenje. U nedjelju ujutro u Vukovaru će se okupiti oko 30 tisuća mladih. U 9 sati započinje molitveni program na Memorijalnom groblju, potom će se s groblja u procesiji s molitvom uputiti prema dvorištu dvorca Eltz, gdje u 11.30 započinje središnji dio susreta – euharistijsko slavlje. Nakon okrijepe uslijediti će različiti programi u gradu. Organiziran je i poseban prijevoz – gradski će autobusi voziti mlade na različite lokacije, a susret će završiti velikim koncertom. Na susretu će biti prisutno 20 biskupa iz HBK te još petorica biskupa iz drugih država. Biskupi će sudjelovati i u subotnjem programu po brojnim župama nadbiskupije.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je nadbiskupu i cijelom Organizacijskom odboru što surađujući imaju prigodu ostvariti ovaj veličanstven i vrlo značajan događaj za istok Hrvatske. „Neizmjerna mi je čast i zadovoljstvo što je za 10. susret mladih odabran Vukovar, koji ima duboku emociju koji svi nosimo u sebi i stoga sam siguran da će sva ova silna mladež koja će se sliti u Vukovar, kroz druženje, molitvu, svoju vjeru i pjesmu, u značajnoj mjeri obogatiti Vukovar i donijeti pozitivnu atmosferu, pogotovo mladost u kojoj je nada, vjera u bolje sutra i bolju budućnost. U sinergiji mladosti, emocije i simbolike koju Vukovar nosi, grad Vukovar dobiti će novu dimenziju“, rekao je među ostalim gradonačelnik Penava.

Na kraju susreta s novinarima nadbiskup Hranić podsjetio je na problematiku mladih u hrvatskom društvu, visoke stope nezaposlenosti kojom su prvenstveno pogođeni mladi, napose s područja Slavonije, te masovno odlaženje iz domovine. Istaknuo je kako se ovim susretom želi poslati poruka nade i da  – i kada je najteže – znamo računati ne samo na naše ljudske mogućnosti nego i na Boga.

„Susret bi trebao poručiti mladima da ne dižu ruke u beznađu i odlaze iz domovine, nego da se hvataju u koštac s problematikom u ovoj domovini“, rekao je među ostalim nadbiskup te poručio: „Nama treba ta mladost. Ne smijemo od njih dizati ruke i zato držim da je vrijedno i da se treba baviti mladima. Htio bi da i ovaj susret mladih podigne čitavu hrvatsku javnost i da se svi na različitim razinama angažiramo oko toga, da računamo s mladima, da im dajemo perspektivu, otvaramo mogućnosti i ne dopuštamo da olako odlaze.“