I dalje postoje nedoumice i nejasnoće oko programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, O problemima koji muče lokalnu samoupravu kada je riječ o izradi programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH u Vinkovcima je u utorak razgovarano na skupu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, županijskih vlasti te gradonačelnika i načelnika vukovarsko-srijemskih gradova i općina kojom prilikom je rečeno kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji slobodne zemlje jednostavno nema.

 

Foto: Đuro Karalić

“Ne poznajem nijednu jedinicu lokalne samouprave koja ima velike probleme oko programa raspolaganja državnim zemljištem. Galama se velika digla oko Trpinje, ali tamo su problemi drugačije naravi”, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Po njegovim riječima, mnogi poljoprivrednici potvrdit će kako se od poljoprivrede danas može sasvim lijepo živjeti te su mnogi zainteresirani za zakup državne zemlje, ali nje slobodne, ustvrdio je, u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema.

Predstavnici gradova i općina uglavnom su se žalili na brojne probleme vezane uz poštivanje procedure i zahtjeva Ministarstva poljoprivrede vezanima uz izradu planova i programa raspolaganja državnom zemljom koje u nekim općinama, poput Lovasa, gotovo pa i nema.

“Mi moramo grofu Eltzu vratiti 48 hekatara te još 22 hektara drugim pojedincima po osnovu povrata denacionalizirane zemlje i kada to učinimo ostat ćemo praktički bez hektara državne zemlje za zakup”, kazala je načelnica te općine Tanja Cirba rekavši kako bez mogućnosti da državnu zemlju daje u zakup općina gubi dio značajnih prihoda dok joj s druge strane i dalje ostaje obveza održavanja poljskih puteva, provedbe deratizacije i drugi poslovi koje mora financirati iz proračuna.

Ukazano je i na problem neusklađenosti katastra i gruntovnice, problem oko zemlje koju je uzela u zakup tvrtka koja je u međuvremenu završila u stečaju, kao i na problem kada se u zakup želi dati parcela na koju tek manjim dijelom pravo polažu Hrvatske vode ili Hrvatske šume.