HSLS za vraćanje Općinskog suda u Vinkovcima

Foto: HSLS Vinkovci

VINKOVCI, Nedavnom pozivu skupine Vinkovčana za ukidanje reorganizacije pravosudnog sustava, kojim je došlo do fiktivnog ukidanja pojedinih sudova, među kojima u Općinskog suda u Vinkovcima i Županji, pridružio se i vinkovački HSLS.

“Svjedoci smo daljnjeg propadanja ionako uništenog gopodarstva istoka Hrvatske, a posebno područja Vukovarsko-srijemske županije, kao i daljnjeg siromašenja stanovnika ovoga kraja čija je platežna moć svedena na minimum. HSLS drži kako tom negativnom trendu uvelike pridonosi i provedena reorganizacija pravosuđa iz 2014.g., odnosno ukidanje Općinskih sudova u Vinkovcima i Županji i njihovo pripajanje Općinskom sudu u Vukovaru,  iako svi statistički pokazatelji nedvojbeno upućuju na promašaj takve odluke i njezine realizacije”, smatraju u vinkovačkom HSLS-u.

Iz te političke organizacije poručuju kako drže nedopustivim da stanovnici vinkovačkog i županjskog kraja, ukoliko žele ostvarivati zaštitu svojih prava, moraju putovati u Vukovar, pri čemu je udaljenost pojedinih mjesta u ovoj županiji od Vukovara čak i više od 100 km, a što posljedično znači znatne troškove putovanja na teret građana koji jedva podmiruju osnovne troškove života.

“Ukidanja Općinskih sudova u Vinkovcima i Županji te njihov izravan utjecaj  na gospodarstvo Vinkovaca i Županje, odnosno daljnje propadanje  malog i srednjeg poduzetništva i obrta, jedan je od osnovnih uzroka masovnog iseljavanja radnosposobnog i mladog stanovništva s ovoga područja. U tom smislu zalažemo se za hitnu izmjenu Zakona o područjima i sjedištima sudova i uspostavu ranijeg stanja, konkretno vraćanja Općinskih sudova u Vinkovce i Županju, a za čije ukidanje nije niti postojao razlog”, navodi se u priopćenju za javnost koje potpisuje predsjednik Ogranka HSLS-a Vinkovci Senko Bošnjak.