Hrvatski suverenisti pokrenuli akciju prikupljanja potpisa za opoziv ministra Grlić Radmana

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček najavio je danas u Hrvatskom saboru da kreću s akcijom prikupljanja potpisa zastupnika kako bi pokrenuli inicijativu za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. U pojašnjenju Pavliček kaže kako Grlić Radmana smatraju nedoraslim funkciji koju obnaša ističući kako ministar jednostavno nije dorastao funkciji koju obnaša.

„Hrvatska diplomacija gotovo i da ne postoji. U zadnje tri godine hrvatska diplomacija nije ostvarila nijedan strateški vanjskopolitički cilj, pa niti  “izlobirati” promjene Izbornog zakona o BiH koji smatra neustavnim. Ovih dana očekuje se rezolucija njemačkog Bundestaga kojom će se RH optužiti da se previše miješa u unutarnje stvari BiH, iako je supotpisnica Daytonskog sporazuma“, rekao je Pavliček.

Napomenuo je i kako je se međudržavna granična komisija zadnji put sastala još 2018. godine iako postoje brojni neriješeni granični sporovi od kojih je najviše njih sa susjednom Srbijom. Po riječima Pavličeka sve to pokazuje da ministru Grliću Radmanu nije stalo do rješavanja ovih bitnih pitanja, posebice za sigurnost RH, kao ni za sigurnost građana koji žive na istoku Hrvatske. Podsjetio je i da Hrvatska neriješenih graničnih pitanja ima i s Republikom Slovenijom kao i da predstavnici Crne Gore ponovno govore da i s njima imamo neriješenih pitanja.

„Ministar Grlić Radman nije uspio aktivirati niti već potpisani sporazum po kojemu Hrvati kao nacionalna manjina u Srbiji nemaju zajamčene predstavnike ni na lokalnim niti na državnim razinama, iako je Hrvatska svoje obveze ispunila pa  srpska manjina ima zajamčene mandate i na lokalnim i na državnoj razini. Podsjećam i na odluku Upravnog suda po kojoj se diplomat Damir Sabljak vraća na svoju dužnost, iako ga je upravo Grlić Radman “očigledno nezakonito” udaljio iz službe“, kazao je Pavliček.

Zbog svega toga navedenoga Pavliček je siguran kako će uspjeti prikupiti 31 potpis saborskih zastupnika kako bi zahtjev za opozivom u sljedećih deset dana uputili u saborsku proceduru.