Hrvatska na popisu “neprijateljskih” država Rusije

Foto: EPA/NATO

MOSKVA, Nakon uvedenih sankcija, koje su uslijedile s invazijom na Ukrajinu, Rusija je sastavila listu “neprijateljskih” zemalja kojima ruski građani i tvrtke mogu otplatiti dug u rubljima, valuti čija je vrijednost od siječnja pala za 45 posto.

Popis je sastavljen na zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina, a usvojen je nakon predsjedničke uredbe od 5. ožujka kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljima otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz “neprijateljskih zemalja”. Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Sankcije su izazvale povijesni pad vrijednosti rublja i zamrzavanje ruske državne imovine u inozemstvu, čime je središnjoj banci onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublje.

Na popisu su Sjedinjene Američke Države i Kanada, članice Europske unije (među njima i Hrvatska), Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.