Hrast iz Španjolske europsko stablo godine, medulinaska ladonja plasirala se na deseto mjesto

Foto: Pixabay

MEDULIN, Tijekom konferencije Planting for the future koja je održana ovih dana u Bruxellessu, upriličena je i svečanost proglašenja pobjednika međunarodnog natjecanja Europsko stablo 2021. godine kojim je proglašen hrast iz Španjolske.

U natjecanju je ladonja s medulinske place kao „Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena“ ponosno predstavljala Republiku Hrvatsku u konkurenciji od ukupno 14 stabala iz cijele Europe. Prvoplasirani je hrast iz Španjolske sa osvojenih 104.264 glasa, od ukupno 604.544 pristiglih glasova za sve kandidate. Srebrna je talijanska platana, a treće je mjesto osvojio predstavnik Ruske federacije, također iz porodice platana, navodi Sonja-Barbara Bader, idejna začetnica i voditeljica projekta kandidature medulinske ladonje za Hrvatsko stablo 2020. i Europsko stablo 2021. godine.

.U odnosu na prošlu godinu natjecanje je doslovno naraslo za više od dva puta. Naime, u 2020. glasova je ukupno bilo
285.174. A tada drugoplasirani hrvatski predstavnik „Zaljubljeni ginko iz Daruvara“ osvojio je 28.060 glasova.
U toj perspektivi, medulinska ladonja s 31.283 glasa prestigla je po broju osvojenih glasova prošlogodišnjeg srebrnog daruvarskog ginka, no konkurencija je ove godine bila iznimno jaka pa se u ukupnom poretku plasirala na 10. mjesto.
Uzmemo li u obzir veličinu zemalja u konkurenciji, po broju stanovnika, Hrvatska je daleko najmanja zemlja koja je sudjelovala ove godine, npr. trećeplasirana Rusija osvojila je 66.000 glasova, a ima preko 144 milijuna stanovnika. Stoga je iz ove perspektive, relativno gledano, hrvatska predstavnica – ladonja s medulinske place, najveća pobjednica ovog natjecanja, navodi Sonja-Barbara Bader.