Hoćemo pravedno: Zabrinuti smo zbog očitih i učestalih kršenja zakona, zlouporabe položaja i prekoračenja ovlasti od strane vladajuće političke garniture u Vukovaru

Foto: Pavao Josić

VUKOVAR, Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Vukovara, a prije svega smjena ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar, očekivano je izazvala i reakcije političkih stranaka. Danas je na sva događanja reagirala vukovarska podružnica nedavno osnovane političke stranke Hoćemo pravedno čiji je predsjednik za grad Vukovar Pavao Josić koji je u prošlom sazivu Gradskog vijeća bio vijećnik. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Na jučer održanoj 12.sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara smjenom ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar Jelene Miškić, otkriven je  sav jad, bijeda i nemoral  vladajućih vukovarskih političara, a kaljuža političkih zloupotreba funkcija i ovlasti u stjecanju osobne koristi i privilegija probila je novo dno. 

Jeziva je izjava za medije predsjednika Gradskog vijeća Vukovara Željka Sabe  nakon sjednice koju je emitirala Hrvatska televizija u Regionalnom dnevniku, a koju su prenijeli i mnogi drugi  hrvatski mediji, u kojoj bez imalo ustezanja ili skrupula opravdava smjenu ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar Jelene Miškić jer je, po njegovim riječima “pronašla jednu situaciju i mojoj kćeri koja je radila u knjižnici 15 godina napravila problem iako svih tih godina nikome nije bila problem”.

Ono što, kako kaže Sabo, nikome nije smetalo 15 godina, zasmetalo je inspektorici Državnog inspektorata koja je uočila taj problem i naložila ravnateljici Miškić da ga riješi.  Nakon toga je kćerka Željka Sabe dobila otkaz po sili zakona, a za čega Sabo, sudeći po njegovim medijskim istupima, iz pozicije vladajućeg političara, direktno okrivljuje ravnateljicu Miškić, zanemarujući nalog Državnog inspektorata. 

Zašto ne okrivljuje javno Državni inspektorat? Zato što ne smije s obzirom na ono što je prošao prije desetak godina. Lakše mu je udarati po nestranačkoj ravnateljici knjižnice zato što njegova kćerka nema dovoljnu stručnu spremu za plaću koju je unatoč tom nedostatku uredno primala svih ovih 15 godina. 

Žalosna je činjenica da je kćerka bivšeg vukovarskog gradonačelnika i trenutnog predsjednika Gradskog vijeća Vukovar Željka Sabe, čija ruka na staklenim nožicama održava na vlasti koaliciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, bila 15 godina zaposlena u gradskoj ustanovi čiji je osnivač Grad Vukovar i to na radnom mjestu za koje nit je imala nit je vremenom stekla potrebne kvalifikacije, a da gradski vijećnici i vladajući političari u Vukovaru u tome niti su vidjeli niti danas vide ikakav  problem.

Još je žalosnije što je taj 15-togodišnji svojevrsni  Zakon šutnje postao opće prihvaćen kod većine  građana koji nijemo promatraju divljanja lokalnih moćnika i njihovih članova obitelji, kumova i prijatelja.

Gradski ogranak političke stranke HOĆEMO PRAVEDNO – Vukovar, ovim putem izražava zabrinutost zbog očitih i učestalih kršenja zakona, zlouporabe položaja i prekoračenja ovlasti od strane vladajuće političke garniture u Gradu Vukovaru. Nećemo poput većine građana nijemo i pasivno promatrati nasilje političkih elita i nećemo sjedi skrštenih ruku i pognutih pogleda. Najavljujemo podnošenje niza kaznenih prijava protiv članova Upravnog vijeća Gradske knjižnice Vukovar, članova Gradskog vijeća Vukovar i gradonačelnika Vukovara po ovom slučaju.

Smijenjena ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar u više se navrata tijekom svojih medijskih istupa vezanih za politički pritisak od strane Gorana Bošnjaka kao predsjednika Upravnog vijeća Gradske knjižnice (koji je na tu poziciju postavljen zahvaljujući činjenici da se na prošlim lokalnim izborima kandidirao za mjesto zamjenika Željka Sabe na listi za gradonačelnika Vukovara)  pozivala na Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je na snazi od 23. travnja 2022. godine. Taj zakon prijavitelju nepravilnosti, u ovom slučaju ravnateljici Miškić kao zviždačici osigurava zaštitu od sankcija, progona, šikaniranja, smjena  i otkaza. No članovi Gradskog vijeća Vukovara ignorirali su taj zakon kada su donijeli odluku o njezinoj smjeni zbog želje i interesa Željka Sabe, koji je i predsjednik vijeća, ali i otac osobi koja je po sili zakona dobila otkaz u gradskoj ustanovi. 

Ne samo da je trebao biti izuzet od glasanja oko smjene ravnateljice, nego ga treba kazneno prijaviti za zlouporabu ovlasti i položaja, političku trgovinu i nepotizam tj. korištenje političkog položaja moći da se egzistencijalno osvećuje  neistomišljenicima. S obzirom na iskustvo, dobro zna što to znači.  Znakovita je šutnja gradonačelnika Vukovara Ivana Penave kojem su inače puna usta morala, poštenja i časti. Da kojim slučajem Penava nakon zadnjih lokalnih izbora nije pristao na trgovačku koaliciju s bivšim političkim suparnikom Sabom, možda bi izgubio vlast,  ali bi sigurno sačuvao čast i obraz, bar u očima onih koji  slijepo vjeruju u njegovu demagogiju”, navode iz ogranka Hoćemo pravedno.