HND i SNH: Stanje u medijima je teško, a biti će i teže

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ iz Vinkovaca organizirala je danas prvi Media In Time festival (MIT) u okviru kojega je održana panel diskusija na temu „Quo vadis, hrvatsko novinarstvo?”. Bila je ovo jedinstvena prilika na istoku Hrvatske razgovarati o stanju u hrvatskim medijima, problemima s kojima se mediji i novinari danas suočavaju, donošenju novog Zakona o medijima, pitanju tužbi…

Trenutna situacija u hrvatskom novinarstu danas je teška ali i će ona vjerojatno biti još teža. Pri tome je situacija u lokalnim medijima još teža i kompleksnija jer tu imamo i niz “lokalnih šerifa” koji vrše najrazličitije pritiske na tamošnje novinare i medije. Sve se to događa u državi koja je članica EU što je nedopustivo”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.

Govoreći na temu položaja novinara Zovko je kazao i kako je i prije epidemije korona virusa 50 posto zaposlenih u medijima ostalo bez posla te da se hrvatski mediji do danas nisu oporavili od toga udarca, a sada se suočavaju i s posljedicama epidemije. Posebno je istakao i sve veći broj tužbi prema novinarima i medijima rekavši kako je to novi način pritiska, odnosno svojevrstan križarski rat prema novinarima i medijima koji se događa u državi koja je punopravna članica EU.

“Ove godine imamo zabilježeno 905 tužbi “teških” 68 milijuna kuna. Prošle godine imali smo 1.163 tužbe. Isto tako u zadnjih pet godina imamo 70 fizičkih napada na novinare i raznih prijetnji prema novinarima. Jedan od glavnih razloga svih tih tužbi je da se zastraši novinare i medije kako bi ih se zaustavilo u onome što rade, a što je interes javnosti. Želi ih se na taj način ne samo zastrašiti nego i uništiti, a to je ujedno i poruka svim drugim medijima i novinarima kako će proći ako budu radili na takav način. Pri tome izostaje reakcija države što daje dodatni vjetar u leđa onima koji podnose sve te tužbe”, rekao je Zovko.

Najavio je i kako će HND nastaviti insistirati na zadovoljavajućem medijskom zakonodavstvu, rješavanju pitanja tužbi ali i da dođe do promjena u kaznenom zakonu… Jedan od zahtjeva na kojem će HND i dalje insistirati je osnivanje javnog fonda za medije.

Skupu Udruge Press+ u Vinkovcima prisustvovala je i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever koja je rekla kako novinari i mediji u ovoj situaciji moraju biti solidarni i jaki kako bi poboljšali stanje u medijima u Hrvatskoj.

“Mediji u Hrvatskoj nikada nisu dobili medijsku strategiju. Nismo nikada dobili niti kolektivni ugovor. Imamo Zakon o medijima koji je uskoro punoljetan, a koji nije suvremen niti primjenjiv. Sada imamo i prijedlog Zakona o audio vizualnim medijima s kojim se uglavnom ne slažemo. Insitirati ćemo da se u donošenje zakona uključe predstavnici strukovnih sindikalnih udruga. Osim kritika i iznošenja zahtjeva moramo iznositi i prijedloge i sa svojom snagom tražiti da se oni primjene i dalje uvrste u zakone kako bi nam svima bilo bolje. Iskoristiti ćemo u svemu tome i međunarodne organizacije jer Hrvatska je punopravna članica EU. Svakako da moramo nastaviti govoriti i boriti se za svoje interese”, rekla je Sever.

Predsjednik Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ Željko Draženović rekao je kako je Media In Time festival (MIT) utemeljen s ciljem promocije kvalitetnog novinarstva i tema bitnih za novinarstvo i novinare.

“Pokretanjem projekta “Media In Time” želimo dokazati da ozbiljno novinarstvo u Hrvatskoj još uvijek postoji kao i ljudi koji se njime žele baviti i od njega živjeti. Projekt pokrećemo u trenutku kada se hrvatsko novinarstvo nalazi u nizu problema i suočava s brojnim izazovima preživljavanja, populističkih pritisaka, pokušaja stavljanja pod nadzor raznih interesnih skupina te u konačnici, pokušajem njegovog potpunog utapanja i podređivanja marketingu i interesima raznih lobija”, rekao je Draženović.

Organizaciju projekta “Media in Time” pomogli su Vukovarsko – srijemska županija, Grad Vinkovci kao i tvrtke Bjelin Otok, Komunalac iz Vukovara, Gradski vodovod Vukovar, Vodovod i kanalizacija iz Vinkovaca te županijska tvrtka Agro – klaster.