Helena Kirchbauer – žena u svijetu nogometa: Predsjednica kluba, trenerica i nogometni delegat

Foto: Helena Kirchbauer

STARI MIKANOVCI, Nogomet u Hrvatskoj, pa i u Vukovarsko – srijemskoj županiji, odavno nije samo sport za muškarce. Naime, poznato je kako već godinama unazad imamo više ženskih nogometnih klubova, igračica pa i sutkinja. Međutim, i pored toga još uvijek je mali broj žena koje vode klubove, rade kao nogometni treneri ili kao delegate na utakmicama. Jedna od takvih je i Helena Kirchbauer (46) koja je već osam godina na čemu Ženskog nogometnog kluba Mikanovci iz Starih Mikanovaca koji se natječe u 2. HŽNL. Kirchbauer kaže kako je ona sasvim slučajno ušla u nogomet ali i da je ostala do danas te planira i dalje baviti se najvažnijom sporednim stvari na svijetu.

„Bilo je neko natjecanje za djevojčice u nogometu. Tu su bila i moja djeca te sam ja bila na klupi kao podrška. Tako je počelo, a od tada jedna stvar veže drugu i tako sam tu ostala do danas. U našoj županiji ima još ženskih nogometnih klubova ali samo u Mikovcima klub vode žene“, kaže Kirchbauer.

ŽNK Mikanovci danas se natječe u 2.HŽNL i nalaze se u sredini prvenstvene ljestvice. Ove godine su, na domaćem terenu, igrali osminu Kupa Hrvatske protiv Hajduka. Momčad je većinom sastavljena od igračica iz Mikanovaca i okolice uz nekoliko pojačanja sa strane koja im puno znače za kvalitetu momčadi. Financiraju ih Hrvatski nogometni savez, Vukovarsko – srijemska županija, Županijski nogometni savez vukovarsko – srijemski i Općina Mikanovci. Inače, klub ima četiri selekcije te sve to zahtijeva puno truda i volje da se održi.

„Ima tu puno posla ali za sada nekako uspijevamo. Uz razumijevanje svih djevojki velika podrška su mi Mihaela Kikić koja je potpredsjednica kluba, Iva Kikić i kapetanica seniorske momčadi Nikolina Jukić. Jedna drugoj pomažemo i uskačemo koliko god je to moguće i potrebno“, kaže Kirchbauer.

U međuvremenu je Kirchbauer odlučila uložiti i u svoje trenersko zvanje pa je poslije stjecanja UEFA C licence ovoga ljeta stekla i trenersku UEFA B licencu te sada radi kao trenerica momčadi. U Vukovarsko – srijemskoj županiji ona je jedina ženska trenerica s UEFA B licencom s kojom samostalno može voditi momčadi u 2.HŽNL. Koliko zna jedina je ženska trenerica s ovom licencom u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

„Veliko je to odricanje koje traži puno učenja i putovanja. Edukacije i školovanje su se odvijala u Zagrebu. Na kraju sam uspjela i ponosna sam na to. Za dalje ću vidjeti što i kako dalje, odnosno hoću li dalje napredovati kao trenerica“, ističe Kirchbauer.  

Međutim, njen nogometni put se ne završava na tome jer Kirchbauer već pet godina je i nogometni delegat. Od ovoga ljeta je jedina žena delegat na utakmicama 3.HNL Istok. Prije toga je bila delegat na Međužupanijskoj nogometnoj ligi Osijek – Vinkovci, a počela je kao i drugi na županijskim ligama.

„Mogu reći da kao žena delegat nisam nikada imala nikakvih neugodnosti. Čak što više mislim da i igrači i predstavnici klubova imaju prema meni, kao ženi, veće poštovanje nego prema muškarcima. U ovih pet godina nisam osjetila niti jedan ružan ili podsmješljiv pogled. Za uzvrat ja se trudim da sve odradim maksimalno korektno i sportski“, zaključila je Kirchbauer.

U klubu razmišljaju o budućnosti pa je već spomenuta Iva Kikić krenula na edukacije za trenericu s C licencom dok je u isto vrijeme kapetanica momčadi Nikolina Jukić postala delegat na županijskim nogometnim ligama.   

B.B.