HDZ i dalje ima najveću potporu građana, slijedi ga SDP. Milanović najpozitivniji, a Plenković najnegativniji političar

Foto: RTL

ZAGREB, U suradnji s Promocijom plus danas je RTL donio CRO Demoskop za veljaču 2022. godine. Prema tome istraživanju HDZ je i dalje najjača politička stranka u Hrvatskoj s 26,2 posto ispitanika. Podsjećamo kako je prema istom istraživanju HDZ u siječnju imao 26,1 posto glasova hrvatskih građana. SDP je i dalje druga najjača stranka ali se niti u veljači nisu ozbiljnije približili vodećoj stranci. SDP ima podršku 17,9 posto glasova podrške i ono što ih može veseliti to je da im rejting raste s obzirom da su u siječnju imali rezultat od 16,9 posto. Treća opcija je platforma MOŽEMO! s 12,9 posto potpore. Oni pak, u odnosu na mjesec dana ranije, bilježe blagi pad kada su imali 13,3 posto potpore. MOST je četvrta politička opcija s više od 11 posto ispitanika. I MOST bilježi blagi pad u odnosu na mjesec dana ranije kada su imali potporu od 12.4 posto. Rejting Domovinskog pokreta nešto raste ali su još ispod izbornog praga. Domovinski pokret u veljači ima potporu od 4,3 posto dok su u siječnju bili na 3,7 posto. Svi ostali su daleko ispod pa tako FOKUS ima potporu od 1,5 posto, CENTRA 1,3 posto, HSS 1,2 posto, IDS 1 posto… Neodlučnih je gotovo 16 posto.

Kada je riječ o najpozitivnijim političarima na prvom mjestu je predsjednik RH Zoran Milanović s 22,9 posto u odnosu na 20,2 posti u veljači. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utrci za najpozitivnijeg političara ima potporu od 11,5 posto ispitanika što je pad u odnosu na siječanj kada je imao rezultat 14,7 posto. To je Plenkoviću najlošiji rezultat na ovoj ljestvici u zadnjih godinu dana. Treći je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i to s nešto boljim rejtingom u odnosu na siječanj (8,2 posto sada, 7,2 posto u siječnju). Svi ostali su daleko ispod poput Zdravka Marića (2,6 posto), Peđe Grbina (2 posto), Sandre Benčić (1,8 posto), Nikole Grmoje (1,3 posto)…

Kada je riječ o najnegativnijem političaru prvo mjesto drži predsjednik Vlade Andrej Plenković kojega 31 posto građana negativno ocjenjuje. Na drugom mjestu je Zoran Milanović s 19,9 posto glasova dok je na trećem mjestu ministar Darko Horvat s 6 posto glasova. Rast negativnog doživljaja bilježi i prvi čovjek Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s 4,5 posto kao i ministar Mario Banožić koji je u veljači na 2 posto.

Prelazimo na ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Hrvatskog sabora. Uz blagi rast Pantovčak ostaje na dobar – tri (prema 3,01 iz siječnja), s tim da najbolje kotira među biračima SDP-a (3,69 sada, a u siječnju 3,56) i novim prijateljima iz MOST-a (3,64 sada, a u siječnju 3,45); i jedni i drugi Uredu predsjednika daju četvorku. Vladi jedino birači HDZ-a daju četvorku (3,51), ukupno su i dalje na dovoljan dva (2,28 sada, u odnosu na 2,30 u siječnju). Istu ukupnu prosječnu ocjenu i u veljači je dobio parlament (2,09 sada, u odnosu na 2,10 u siječnju).

Interesantan je podatak po kojemu više od 75 posto građana smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (74 posto u siječnju), što je najviše u zadnjih godinu dana. Manje od 17 posto smjer ocjenjuje dobrim (16,7 u veljači, a 17,8 posto u siječnju).