HDZ Grada Vukovara: Ivan Penava već duže vrijeme besramno upliće politikanstvo

Foto: hdz.hr

VUKOVAR, Poslije jučerašnjeg obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara, a potom i pisma koje je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem postavlja pitanje zašto u izaslanstvu Sabora, koje je polagalo vijenac, nije bio i vukovarski branitelj i saborski zastupnik Stipe Mlinarić Čipe priopćenjem za javnost oglasio se i HDTZ Grada Vukovara. Priopćenje HDZ-a također prenosimo u cijelosti:

„Povodom zlonamjernih i neutemeljenih izjava gradonačelnika grada Vukovara vezano uz obilježavanje 31. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima i obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara, dužni smo istaknuti nekoliko stvari. Naime, upravo je Grad Vukovar i Savjet branitelja grada Vukovara organizator obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara. Iz Grada su poslane pozivnice onima za koje su upravo oni smatrali da trebaju biti pozvani, stoga se svi zajedno trebamo upitati jesu li Grad Vukovar i Savjet za branitelje grada Vukovara pozvali vukovarskog branitelja Stipu Mlinarića Ćipeta, kojem je neosporna veličina žrtve za Vukovar i Domovinu. Jednako tako, nameću se pitanja zašto je gradski protokol propustio pozvati posljednjeg zapovjednika obrane grada Vukovara Branka Borkovića, Mladog jastreba, jednog od zapovjednika obrane Vukovara i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, kao i jedinog živućeg generala Hrvatske vojske s vukovarskog područja, Vukovarca Željka Živanovića. Zašto je po prvi put iz službenog poziva i protokola izbačena općina Bogdanovci, gdje se i odvilo autentično postrojavanje nenaoružanih odreda 10. ožujka 1991. godine? I na koncu, zašto neki opet žele privatizirati i politizirati žrtvu i herojstvo vukovarskih branitelja?

Mi, prije svega, iskreno zahvaljujemo svim braniteljima koji su došli u Vukovar punog srca, bez pisane pozivnice, od Ljubuškog, preko Gruda, Kaštela, Varaždina i mnogih drugih dijelova Lijepe Naše. Svi smo se okupili u miru i zajedništvu ujediniti pijetet, sjećanje i ponos. 

Stoga, ovdje ne vidimo prostor za uplitanje politikanstva, što Ivan Penava već dulje vrijeme besramno čini.

Jučer smo se okupili zbog živih heroja i onih čija žrtva živi u nama. Njihovo obezvrjeđivanje prozivkama i skupljanjem empatije na ovakvim datumima, uvijek ćemo osuditi“, navodi se u priopćenju vukovarskog HDZ-a.