HDSSB: Zatvara li se tvornica biodizela u Vukovaru?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednica HDSSB-a Grada Vukovara i gradska vijećnica Slavica Jelenić oglasila se priopćenjem za javnost u kojem postavlja pitanje „zatvara li se najveća tvornica biodizela u Hrvatskoj s pogonom u Vukovaru“. Jelenić navodi kako u Hrvatskoj trenutno posluju dvije tvornice biodizela te da ova vukovarska, po njenim informacijama zatvara.

„Najvjerojatniji krivac za nemogućnost opstanka vukovarske tvornice kapaciteta 40.000 tona godišnje te otpuštanja 30-ak radnika je sama država koja je još prije nekoliko godine zakazala u isplati namjenskih poticajnih sredstava od trošarina, jasnije nije isplatila proračunska sredstva za poticanu proizvodnju. Osim toga 2015. godine tadašnja Vlada promijenila je politiku te se više ne potiču poticajnim sredstvima proizvođači za proizvodnju nego trgovci za miješanje fosilnog sa bio gorivom“, navodi Jelenić.

Kaže i kako nije jasno zašto država uništava proizvodnju biodizela kada se Hrvatska obvezala do 2020. godine osigurati 10 posto udjela obnovljivih izvora energije u svim oblicima prijevoza. Jelenić apelira da resorno ministarstvo gospodarstva ispita mogućnost nastavka poticanja proizvođača i proizvodnje biodizela u Vukovaru, spriječi otpuštanje ljudi i gubitak sigurnog otkupa sirovine suncokreta i uljane repice od poljoprivrednika iz Slavonije.

IVAN MATIĆ