HDSSB pokrenuo inicijativu vraćanja Vučedolske golubice u Vukovar

OSIJEK, VUKOVAR, Središnjica HDSSB-a pokrenula je inicijativu prema kojoj bi se najznačajniji arheološki nalaza iz Vukovara, Vučedolska golubica, vratila u Vukovar gdje bi bila trajno smještena.

Budući da je Vučedolska golubica za Vukovar i vukovarski kraj iznimno važna i predstavlja bogato naslijeđe u cilju gospodarskoga i turističkoga razvoja grada Vukovara, ali i cijele Vukovarsko-srijemske županije, potrebno ju je vratiti ondje gdje je i pronađena“, rekla je predsjednica vukovarske podružnice HDSSB-a Slavica Jelinić.

Povod za ovu inicijativu je činjenica da je brončana skulptura Apoksiomena, koja je pronađena u akvatoriju Malog Lošinja 1998. godine, poslije godina restauriranja i potom izlaganja po cijeloj Hrvatskoj, vraćen kući u Mali Lošinj. Za njega je obnovljena i palača Kvarner koja je nazvana Muzej Apoksiomen. Govoreći o ovoj inicijativi ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec podsjetila je kako je Vučedolska golubica pronađena još 1938. godine kada uopće nije niti postojao muzej u Vukovaru.

„Samim tim Vučedolska golubica pripada Arheološkom muzeju u Zagrebu gdje je smještena od kako je i pronađena. Muzej Vučedolske kulture nije pokretao nikakvu inicijativu kako bi vratio golubicu nazad nego je ona postala poveznica dva muzeja“, rekla je Hutinec.

IVAN MATIĆ