Gradsko vijeće Vinkovaca: Za potrebe gradnje gradske knjižnice Grad Vinkovci zadužuje se za 38 milijuna kuna; oporba mišljenja kako za to nije vrijeme

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovačko Gradsko vijeće donijelo je na današnjoj sjednici odluku o zaduženju Grada za 38 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke za potrebe financiranja daljnjih radova na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovce, što oporba baš i nije prihvatila najbolje.

„S obzirom na to da u ovom trenutku još nemamo novih ugovora o sufinanciranju toga projekta Grad se potencijalno zadužuje za 38 milijuna kuna kroz tri godine 2021., 2022. i 2023. kada bi projekt u veljači trebao biti završen. Ako se u međuvremenu dogodi realizacija i potpisivanje naknadnih ugovora o financiranju projekta, dakako da se neće povući 38 milijuna kuna nego umanjeno za dodatni dio sufinanciranja”, pojasnila je gradska pročelnica za financije Sanja Lozić.

Napomenula je kako je u dosadašnje radove na knjižnici uloženo oko 10 milijuna kuna, od kojih su devet milijuna bila sredstva Ministarstva kulture dok je milijun kuna osigurao Grad Vinkovci.

Vijećnik Živog zida Goran Kajkić kazao je kako oporba neće podržati zaduživanje Grada zbog gradnje nove zgrade gradske knjižnice.

„To je za projekt Knjižnice, koji već godinu dana naglašavam promašenim i nepotrebnim, neprihvatljivo. Prije nekih mjesec dana gradonačelnik je već zadužio Grad za nekih 35 milijuna kuna što znači da će sada zaduženje Grada biti 10 milijuna eura. To je neprihvatljivo”, kazao je Goran Kajkić ustvrdivši kako nije trenutak za nova zaduživanja.

Gradonačelnik Ivan Bosančić odgovorio je pak kako gradske vlasti upravljaju odgovorno financijama.

“U posljednjih pet godina Grad Vinkovci su izuzetni likvidni i nikakvih problema s financijama nemamo. Na tržištu je trenutno cijena novca najniža. Zadužujemo se za 1,25% gdje ćemo taj novac moći koristiti i za izgradnju knjižnice, a kredit će osloboditi i usmjeriti dio proračuna u druge projekte. Pred nama su prijave za Nacionalni plan oporavka i otpornosti gdje moramo imati osigurana dodatna sredstva unutar proračuna kako bi povukli novac, a imamo pripremljeno projekata u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna”, kazao je Bosančić.

Kazao je i kako vjerojatno ovakve cijene novca neće dugo potrajati na tržištu te su u Gradu mišljenja da je dobar trenutak za zaduženje.

“Pet godina Grad je bez zaduženja. Koristili smo dio revolvinga. Sada ćemo ga smanjivati jer ćemo raspolagati jeftinijim sredstvima, tako da Grad Vinkovci dugoročno ostaju zaduženi za samo 38 milijuna kuna. Uspoređujući s izvršenjima proračuna koja se godišnje kreću oko 300 milijuna kuna, ne očekujem probleme i dobro je ovakve stvari objasniti. Zaduženja nikoga ne oduševljavaju, razumijem, no kroz projekte će se taj novac pokazati od iznimnog značaja i ključan za naredno razdoblje u kojem ćemo biti puno likvidniji, snažniji i spremniji na tržištu europskih fondova i EU novca na kojem se mi natječemo,” pojasnio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Napomenuo je i kako će se sjednici Gradskog vijeća donijeti i odluka o ukidanju poreza na potrošnju čime se od nove godine oslobađa oko milijun kuna više za poduzetnike.