Gradovi Vukovar i Zagreb i službeno gradovi prijatelji

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisali su u Dvorcu Eltz Povelju o prijateljstvu i suradnji dva grada.

“Na ovaj način krunisali smo našu višegodišnju suradnju. Ovo je “točka na i” naše suradnje koija će se na razne načine nastaviti i dalje”, istakao je Bandić.

Prema njegovim riječima Vukovar je 44 grad prijatelj hrvatske metropole ali je upravo ovo prijateljstvo, zajedno s prijateljstvom s gradom Kninom koje je potpisano 2006. godine, nešto posebno. Bandić je podsjetio i kako je grad Zagreb kroz godine na različite načine pomagao Vukovaru.

“Sve što Zagreb, kao i bilo koji grad koji nije bio pogođen ratom, naprave za Vukovar je radi svega što je taj grad propatio u ratu je na razini geste. Zato ćemo i dalje biti tu uz Vukovar”, rekao je Bandić.

Najavio je i kako će se Zagreb, sukladno svojim mogućnostima i veličini, svakako uključiti u obnovu vukovarskog Vodotornja. Zadovoljstvo potpisanom Poveljom o prijateljstvu istakao je i Penava koji je kazao kako su na ovaj način simbolično povezana dva hrvatska grada.

“Zagreb je glavni grad Hrvatske i glavni grad svih Hrvata dok je Vukovar simbol stradanja i stvaranja moderne hrvatske države”, rekao je Penava.

Dodao je i kako je veoma zadovoljan odazivom u Hrvatskoj i inozemstvu oko projekta obnove vukovarskog Vodotornja te da je tako dobar odaziv iznenadio i same gradske vlasti.

IVAN MATIĆ