Građanska inicijativa na tragu uspjeha, ministarstvo kreće u reorganizaciju pravosuđa

Foto: dnevni-list.ba

ZAGREB/VINKOVCI, Ministarstvo pravosuđa provodi analizu učinaka reorganizacije mreže pravosudnih tijela provedene 2015. godine, izvjestilo je Ministarstvo pravosuđa u očitovanju na prijedlog Građanske inicijative Vinkovci predvođene odvjetnicom Nedom Brčić, a koja traži da se Vinkovcima i Županji vrate općinski sudovi.

Naime, reorganizacijom iz 2015. godine, između ostalog, ukinuti su dotadašnji općinski sudovi u Vinkovcima i Županji te umjesto njih, u ta dva grada, osnovane stalne službe Općinskog suda Vukovar.

“Nakon izvršenih analiza i provjere učinaka reorganizacije i njezinih nedostataka te nakon razgovora s predstavnicima pravosudnih tijela i predstavnicima lokalne zajednice, pristupit će se odgovarajućim preinakama u mreži pravosudnih tijela i ponovnoj uspostavi sudova u pojedinim sredinama, naravno gdje se to ocjeni potrebnim i opravdanima”, navodi se u očitovanju ministarstva.

Građanska inicijativa podnijela je Ministarstvu pravosuđa prijedlog za izmjenu Zakona o područjima i sjedištima sudova zahtjevajući povrat općinskih sudova u Vinkovce i Županje, a zahjev je potkrijepila relevantim podacima o lošim učincima reorganizacije mreže sudova na području Vukovarsko-srijesmke županije, a priložila je i peticiju građana Vinkovaca i Županje, koji traže da se općinski sudovi vrate u ta dva grada. Iz Inicijative poručuju kako su se obratili i ministrici regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijeli Žalac “koja je i sama podržala inicijativu, te se obvezala o tome izvijestiti Predsjednika Vlade RH, a svoj stav o tome očitovala je i objavom na službenom Facebook profilu”.