Građani Vinkovaca slave Dan Grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ilije

Foto: Đuro Karalić

Puno smo uložili do sada u razvoj u Vinkovaca i zahvala ide svima, od hrvatske Vlade koje je spremno podržala naše projekte do udruga, vijećnika Gradskog vijeća i samih građana kojima najviše zahvaljujem jer sve što radimo u gradu radimo zbog njih, poručio je u prigodnom govoru vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj danas u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u prigodi proslave Dana Grada Vinkovaca i blgdana zaštitnika sv. Ilije.

“Gotovo milijardu kuna smo proveli projekata i tu nećemo stati već idemo dalje s već pripremljenim novim projektima”, kazao je gradonačelnik Bosančić posebice zahvalivši dugogodišnjem župniku Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadiji Pranjiću na svemu što je kroz desetljeća službe učinio za Vinkovce i njegove građane.

U ime predsjednika hrvatske Vlade, Dan grada Vinkovčanima je čestitao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručivši kako je ponosan na sve ono što je do sada ostvareno u Vinkovcima, a puno toga je, kako je kazao, ostvareno u suradnji s Županijom vukovarsko-srijemskom i Vladom. “Dakako da tu snažnu sinergiju i suradnju Vlada podupire i podržavat će sve one programe i projekte koji su osmišljeni u gradu Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji”, poručio je ministar Medved posebice spomenuvši rješavanje pitanja državnog zemljišta na izlazu iz Vinkovaca prema Županji koje država ima namjeru darovati Gradu Vinkovcima za proširenje postojeće inudstrijske zone Zalužje.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora govorio je saborski zastupnik Mladen Karlić rekavši kako je današnji dan dan prisjećanja na sve ono što su nam preci ostavili u naslijeđe ali i dan ponosa za sve što smo zajedno stvorili kako bi Vinkovci bili grad budućnosti.

Dan Grada čestitao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić poručivši kako će Županija uvijek stajati iz projekata koji Grad Vinkovce vode ka boljitku i napretku.

Tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća kojoj je nazočan bio i počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks, a koju je prigodnim obraćanjem otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vinkovaca Vedran Čuljak, zaslužnim pojedincima, ustanovama, udrugama i tvrtkama uručene su Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca”.

Zlatnu plaketu „Grb Grada Vinkovaca” za 2021. godinu dobili su akademski slikar Ivan Lončar – Žan (za posebne zasluge na području kulturnog razvoja Vinkovaca), Stipo Tomić (za izuzetne zasluge u prosvjetnom i sportskom djelovanju), Želimir Babogredac (za izuzetna ostvarenja u području kulture), Stjepan Sertić (za izuzetna ostvarenja na području tjelesne kulture i sporta), Danijel Šota (za izuzetna ostvarenja u području kulturne djelatnosti), Dječji vrtić Vinkovci (za izuzetna ostvarenja u području odgojno-obrazovne djelatnosti tijekom 60 godina postojanja), Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. (za izuzetna ostvarenja postignuta na području gospodarske djelatnosti, povodom 50 godina postojanja), dr. Kata Krešić (za izuzetan doprinos na području djelatnosti zdravstva u očuvanju zdravlja šire populacije VSŽ, naročito u uvjetima COVID-19 epidemije), Udruga Specijalne policije „Krpelj” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu), 5. gardijska brigada „Sokolovi” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu), 109. brigada HV Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu), Udruga ratnih veterana 3.A gardijske brigade ZNG „Kune” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu) te Udruga HOS-a 1. samostalne bojne „Marijan Baotić” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu).

Prije svečane sjednice podno Spomenika hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i upaljene svijeće.

U sklopu proslave Dana Grada, večeras će se na Trgu bana Josipa Šokčevića u 20 sati održati veliki tamburaški koncert “U sjećanje na Kiću” uz nastup brojnih solista i tamburaških sastava.