Građani Vinkovaca danas slave Dan grada i blagdan zaštitnika, sv. Ilije

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Građani Vinkovaca danas slave Dan grada i blagdan zaštitinika sv. Ilije, no zbog epidemiološke situacije s koronavirsom izostali su uobičajeni programi vezani uz obilježavanje, osim svečane sjedncie Gradskog vijeća koja je održana u petak dok je sveta misa, u povodu Dana grada, služena jučer u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona.

Tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća, održane u Gradskom kazalištu Joze Ivakića uz smanjeni broj sudionika i epidemiološke mjere opreza, zaslužnima su dodjeljene nagrade i priznanja uz poruku gradonačelnika Ivana Bosančića kako unatoč epidemiji i problemima koje je prouzročio koronavirus, projekti u Vinkovcima nisu stali.

Služeći svetu misu u povodu Dana grada, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadija Pranjić podsjetio kako se sveti Ilija na području Vinkovaca štovao već u 11. stoljeću, te je sveti Ilija, osim što je zaštitinik Vinkovaca i drugih gradova i sredina, i zaštitnik Đakovačke i osječke nadbiskupije te susjedne Bosne i Hercegovine.

Starozavjetni prorok Ilija bio je rodom iz Tišbe (današnji Jordan) i djelovao je u IX. stoljeću prije Krista. Djelovao je i naviještao Božju riječ u Sjevernom izraelskom kraljevstvu (današnjem Izraelu) za vrijeme kralja Ahaba i njegova žene Izabele. Spada u četiri osobe Starog zavjeta ili vremena prije Isusa, koje evanđelja posebno spominju. To su Abraham, Mojsije David i Ilija. U pučkom vjerovanju Ilija zapovijeda gromovima pa se naziva i Ilija gromovnik te štiti od oluje, groma, vatre i zrakoplova.

Foto: Radio Drniš